Αεροπορική τραγωδία στη νότια Κίνα

0
200
Την υπόθεση της GermanWings θύμισε σε ειδικούς το δυστύχημα.

Συνετρίβη, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, στη νότια Κίνα επιβατικό αεροσκάφος της China Eastern Airlines, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο και οι 132 επιβαίνοντες. Το Boeing 737 εκτελούσε πτήση από την πόλη Κουνμίνγκ με προορισμό την Γκουανγκζού, όταν κατέπεσε κοντά στην πόλη Βουζχού της επαρχίας Γκουανξί. Οι χειριστές του ουδέποτε έστειλαν σήμα κινδύνου, ενώ, όπως φαίνεται από τα ίχνη στα ραντάρ, το μοιραίο αεροσκάφος έχασε ύψος περίπου 8.800 μέτρων σε ελάχιστο χρόνο.

Η κινητοποίηση της κινεζικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ήταν άμεση και η ανάπτυξη σωστικών συνεργείων στην περιοχή του συμβάντος ταχύτατη. Δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο υπάρχουν επιζώντες, αλλά οι μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν τι συνέβη δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για ελπίδες. Μεταξύ των επιβαινόντων, πάντως, δεν υπήρχαν πολίτες ξένων κρατών. Εικόνες που μετέδωσαν τα κινεζικά ΜΜΕ κατέγραψαν πυκνό καπνό να βγαίνει από δασωμένες εκτάσεις στο σημείο της συντριβής, αλλά και μεταλλικά μέρη με το λογότυπο της αεροπορικής εταιρείας. Η αυθεντικότητά τους, πάντως, δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί. Η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης Βουζχού ανακοίνωσε ότι έστειλε στο σημείο του δυστυχήματος 32 πυροσβεστικά οχήματα με 117 πυροσβέστες, ενώ και άλλοι φορείς μετέφεραν στην περιοχή 538 άτομα για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις. Ομως, το αεροσκάφος συνετρίβη σε δύσβατη περιοχή, στην οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση και τα σωστικά συνεργεία έπρεπε να καλύψουν πεζή μεγάλες αποστάσεις. Aργά χθες το βράδυ είχαν προσεγγίσει το μέρος κάποιοι διασώστες, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι και η έντονη βροχόπτωση εμπόδιζε την εντατική έρευνα. Αμεσα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να διερευνηθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, που είναι η πρώτη πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία στην Κίνα από το 2010.

Η China Eastern Airlines κρατάει στο έδαφος μέχρι νεωτέρας τα Boeing 737-89P – O πρόεδρος Σι απαίτησε τη διεξαγωγή έρευνας.

Βρετανοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι πολλοί παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στη χθεσινή τραγωδία, όπως, π.χ, απώλεια ελέγχου από τους χειριστές ή το σβήσιμο των κινητήρων σε μεγάλο υψόμετρο. Κάποιοι άλλοι ειδικοί, ωστόσο, που μελέτησαν τα ίχνη του αεροπλάνου στα ραντάρ, το οποίο φαίνεται να έχει σταθερή πορεία πτήσης και αιφνιδίως να καταβυθίζεται, επισημαίνουν ότι τους θύμισε το δυστύχημα του Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας GermanWings, το οποίο συνετρίβη από τον χειριστή του στις γαλλικές Αλπεις το 2015, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τόσο ο ίδιος όσο και 149 επιβαίνοντες.

Ο Ντέιβιντ Λιρμάουντ, εκδότης του περιοδικού Flightglobal, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να μας δείχνουν τι έγινε. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε παρόμοιες ενδείξεις με αυτές στο δυστύχημα της GermanWings. Τότε το αεροσκάφος είχε βουτήξει ταχύτατα προς τον όλεθρο, όπως και τώρα. Οι ομοιότητες μας ανησυχούν». Το Boeing 737-89P που συνετρίβη ήταν μόλις έξι ετών. Σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών κρατικών ΜΜΕ, η China Eastern Airlines κρατάει στο έδαφος όλα τα αεροπλάνα αυτού του τύπου μέχρι την πλήρη εξακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος.

Πηγή