Ακρίβεια: Αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα

0
95
Κάποιες από αυτές… δεν τις υπολογίζατε κι όμως είναι «ένοχες» και αυξάνουν τον λογαριασμό του ρεύματος.

Με την ακρίβεια στα… πάντα να έχει χτυπήσει «κόκκινο» οι πολίτες έχουν φτάσει στα όρια τους, με πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών να δηλώνει ότι δεν μπορεί πλέον να τα βγάλει πέρα.

Καθημερινά καταγράφονται αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά, φέρνοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αντιμέτωπα με ανατιμήσεις που το εισόδημα τους δεν μπορεί να απορροφήσει.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η έρευνα που παρουσιάζει η «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία -από την επεξεργασία των στοιχείων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών και των στοιχείων για τον πληθωρισμό- προκύπτει ότι η χαμηλότερη εισοδηματικά ομάδα (εισόδημα έως 750 ευρώ) έχει δαπάνες που υπερκαλύπτουν το εισόδημα κατά 123 ευρώ περίπου μηνιαίως. Συγκεκριμένα το νοικοκυριό αυτό καλείται να καλύψει δαπάνες….918 ευρώ!

Μεγάλο «αγκάθι» οι λογαριασμοί ρεύματος

Όλα αυτά, τη στιγμή που οι λογαριασμοί ρεύματος ακολουθούν ένα τρομακτικό ράλι ανατιμήσεων με τον κόσμο να… παραμιλάει μπροστά στα ποσά που καλείται να πληρώσει και την αγανάκτηση να έχει χτυπήσει κόκκινο.

Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι το πιο εξοντωτικό από όλα. Όλο και περισσότεροι είναι καθημερινά οι πολίτες που καταγγέλλουν ότι τα ποσά που φτάνουν στον φάκελο είναι αδύνατον να πληρωθούν και η μόνη λύση που τους απομένει είναι ο διακανονισμός της οφειλής.

Ενδεικτικά είναι μάλιστα τα όσα λένε οι πολίτες αναφερόμενοι στους λογαριασμούς ρεύματος. «Μόνο εγκεφαλικό δεν έπαθα όταν είδα τον λογαριασμό» λέει χαρακτηριστικά ένας πολίτης, μιλώντας στην κάμερα του MEGA.

«Πλήρωνα γύρω στα μέχρι 120 ευρώ και τώρα ο λογαριασμός ήρθε 1.480 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής ήρθε 800 ευρώ» δήλωσε μια γυναίκα συμπλήρωσε, προκειμένου να δείξει τη διαφορά που έφερε η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αυτές οι συσκευές στο σπίτι καίνε το περισσότερο ρεύμα

Προκειμένου, λοιπόν, να ξεκινήσουμε να κάνουμε οικονομία στο σπίτι μας, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε ποιες συσκευές καταναλώνουν την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και μετά να προχωρήσουμε σε τρόπους διαχείρισής τους.

Μάλιστα, κάποιες από αυτές… δεν τις υπολογίζατε κι όμως είναι «ένοχες» και αυξάνουν τον λογαριασμό του ρεύματος.

Ποιες είναι αυτές;

Ψυγείο

Αν έχετε παλιό ψυγείο ο μόνος τρόπος για να μην καταναλώνει πολλή ενέργεια είναι να το αντικαταστήσετε. Όπως συμβαίνει με όλες τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, αυτές λειτουργούν όλο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Μην ανησυχείτε για τα χρήματα που μπορεί να ξοδέψετε σε ένα καινούργιο ψυγείο καθώς θα κάνετε απόσβεση μέσα σε μόλις 2 χρόνια.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας σε ό,τι αφορά το ψυγείο είναι να κάνετε έναν έλεγχο στη μόνωση της πόρτας του. Βάλτε ένα κομμάτι χαρτί στην πόρτα και κλείστε την. Αν το χαρτί μένει στη θέση του τότε η πόρτα είναι καλά κλεισμένη. Διαφορετικά χρειάζεται αλλαγή.

Τέλος, προσπαθήστε να μην ανοίγετε συνεχώς το ψυγείο σας και αν το κάνετε να μην το αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτό.

Πιστολάκι

Παρόλο που μπορεί να μη χρησιμοποιείτε το πιστολάκι για ώρα, πρόκειται για μία συσκευή που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Αυτό αποτελεί έκπληξη για πολλούς.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι το αντικαταστήσετε και αυτό με κάποιο άλλο πιο καινούργιο (και άρα καλύτερης ενεργειακής κλάσης).

Συσκευές σε αναμονή

Πολλές φορές ξοδεύετε ρεύμα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, ή τα tablets και τα κινητά που μένουν για ώρες σε κατάσταση φόρτισης.

Φροντίστε να κλείνετε όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να τις βγάζετε από την πρίζα όταν πηγαίνετε για ύπνο.

Κλιματιστικό

Το κλιματιστικό καίει πολύ ρεύμα και γι’ αυτό συμβαίνουν διακοπές ρεύματος τις ημέρες του καλοκαιριού με καύσωνα, όταν όλοι χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους στο φουλ. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι πως τα κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια πάνω από 3 φορές περισσότερο από ένα κοινό αερόθερμο.

Ποια είναι, όμως, η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να βάζουμε στον κλιματισμό; Η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι.

Αν από την άλλη μεριά δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε καθόλου κλιματισμό, δείτε εδώ πως να ρυθμίσετε το καλοριφέρ σας για ζέστη και οικονομία.

Αφυγραντήρας

Αν ζείτε σε περιοχή που έχει πολύ υγρασία τότε κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα. Πρόκειται για μία συσκευή που αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα.

Επειδή η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία ή και στα έπιπλα του σπιτιού, γίνεται πολύ μεγάλη κατανάλωση της συσκευής. Το πόση ενέργεια θα καταναλώνει εξαρτάται από την ώρα που δουλεύει και από το επίπεδο της υγρασίας στο οποίο έχει ρυθμιστεί.

Για να μην καίτε πολύ ρεύμα και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ενέργειας μπορείτε να κλείνετε το δωμάτιο (τις πόρτες και τα παράθυρα) στο οποίο έχετε τοποθετήσει τον αφυγραντήρα.

Καλό είναι να ξέρετε πως αν υπάρχει υγρασία σε ένα ολόκληρο σπίτι ένας αφυγραντήρας δεν μπορεί να την αφαιρέσει από παντού. Επίσης μπορείτε να επενδύσετε σε έναν καλό ψηφιακό αφυγραντήρα ο οποίος έχει καλύτερη απόδοση.=

Φούρνος / Ψηστιέρα / Τοστιέρα

Ποιο είναι άραγε το πιο οικονομικό; Ο φούρνος είναι αυτός που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από τα τρία παραπάνω και αν δεν είναι απαραίτητος καλό είναι να μην τον χρησιμοποιείτε τακτικά.

Έτσι, όταν αυτό είναι εφικτό, χρησιμοποιείτε την ψηστιέρα ή και την τοστιέρα. Μην ζεσταίνετε, για παράδειγμα, το φαγητό σας στο φούρνο καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου οικονομικό.

Επίσης, υπάρχουν τροφές όπως είναι τα κρέατα και τα λαχανικά που μπορούν εύκολα να μαγειρευτούν στην ψηστιέρα πολύ πιο γρήγορα και σίγουρα πολύ πιο οικονομικά.

Μάθετε να βάζετε σε λειτουργία τον φούρνο μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια της κουζίνας. Αν μπορείτε να αποφύγετε την χρήση τους, κάντε το.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Πριν αγοράσετε μία από τις παραπάνω ηλεκτρικές συσκευές διαβάστε αναλυτικά την κατανάλωση ρεύματος της καθεμίας. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε την άσκοπη χρήση των συσκευών που καίνε πολύ ρεύμα.

Μπορείτε επίσης, να αντικαταστήστε παλιές συσκευές με καινούργιες. Αν και ακούγεται κοστοβόρο, είναι μία επένδυση που αξίζει να κάνετε καθώς βλέπετε τα οφέλη της σε βάθος χρόνου.

Σταδιακά θα δείτε πως τα ποσά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα μειώνονται και κερδίζετε και καλύτερη απόδοση.

Πηγή