Αναπληρωτής Δ/ντής Βρετανικού Μουσείου: Ζητά από την Αθήνα συνεργασία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

0
95

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ζητά από την Αθήνα μία «συνεργασία του Παρθενώνα», όπως την χαρακτηρίζει, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει με την άρνηση του Λονδίνου να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στην εφημερίδα Sunday Times, όπου φιλοξενήθηκε ο Jonathan Williams, προτείνει ότι μπορεί να υπάρξει μια ευκαιρία για τα αρχαία γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 200 χρόνια, τα οποία υπεθυμίζεται ότι έχουν κλαπεί από τον Λόρδο Έλγιν.

«Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή “συνεργασία του Παρθενώνα” με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Williams. «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

«Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαιρόμασταν να δανειστούμε και να δανείσουμε. Αυτό κάνουμε», είπε στους Times. «Οι Έλληνες έχουν πει ότι θα ήταν πρόθυμοι να δανείσουν ελληνικούς θησαυρούς στο Βρετανικό Μουσείο ως αντάλλαγμα».

Ωστόσο, δεν υπήρξε σαφήνεια στα λόγια του για τον τρόπο ανταλλαγής.

Ο Williams επμένει στην στην πάγια θέση του Βρετανικού Μουσείου, ότι δηλαδή τα γλυπτά αποτελούν μέρος της ιστορίας του, επί 200 χρόνια αλλά αυτό που επιθυμεί είναι «να μειώσουν την ένταση της συζήτησης».

Ο Έλληνας  πρωθυπουργός το έκανε ξεκάθαρο στο πρόσφατο αίτημά του προς τον Βρετανό ομόλογό του, πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διαπραγμάτευση.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ανακοινώθηκε ότι η βρετανική πλευρά σε επίπεδο κυβέρνησης, δέχτηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά για πρώτη φορά από την αρχή διεκδίκησης του αιτήματος της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ είχε απευθυνθεί στο βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ωστόσο υποβάθμισε την πράξη αυτή, λέγοντας ότι δεν είναι κάτι καινούριο και πάντοτε βρίσκονται σε επικοινωνία με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Πηγή