Ανατιμήσεις – Πήρε «φωτιά» το κουλούρι – Έως 60% πάνω η τιμή του

0
42
Φόβοι για νέο κύμα ανατιμήσεων λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων στις τιμές των ενεργειακών αγαθών και πρώτων υλών

Έως 80 λεπτά του ευρώ έχει φτάσει να πωλείται το παραδοσιακό σουσαμένιο κουλούρι, με την τιμή να έχει αυξηθεί κατά 25-60% μέσα σε 6-7 εβδομάδες. Πάνω δηλαδή και από την αύξηση στον κατώτατο μισθό της τάξης των 52 λεπτών τη μέρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2022.

Την ίδια ώρα, στην τιμή του ψωμιού έχουν περάσει αυξήσεις 10-28%, ενώ όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές θα δουν νέο κύμα ανατιμήσεων λόγω της συνεχιζόμενης αψωμίύξησης του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Ακόμη και το κουλούρι που διαθέτουν τα σημεία πώλησης (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κ.λπ.), των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών) ακρίβυνε κατά 10 λεπτά του ευρώ φθάνοντας στα 0,50 ευρώ. Ήδη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία τροποποιείται η  91354/24.08.2017 απόφασης  «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.).

Ακριβότερες επίσης στα σχολικά κυλικεία θα είναι οι τυρόπιτες και οι πίτες λαχανικών με την ανώτατη τιμή να πηγαίνει στο 1,20 ευρώ από 1,10 ευρώ.

Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή του κουλουριού την τελευταία 20ετία

Η τιμή του κουλουριού λειτουργεί στο καταναλωτικό κοινό ως βαρόμετρο. Λίγο μετά το Millennium, το κουλούρι, γνωστό και ως κουλούρι Θεσσαλονίκης, πωλούνταν στις 100 δραχμές. Από την 1η Ιανουαρίου 2002 οπότε μπήκε στη ζωή των Ελλήνων το ευρώ, το κουλούρι άρχισε να πωλείται στα 30 λεπτά του ευρώ (περίπου 102 δραχμές).

Κάπου έξι μήνες αργότερα η τιμή ανέβηκε στα 0,35 ευρώ (περί τις 119 δραχμές), αλλά ελάχιστοι ζητούσαν το 5λεπτο ρέστα.

Ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2003, το ταπεινό κουλούρι έφθασε να πωλείται στα 50 λεπτά του ευρώ (170,37 δραχμές), τιμή που παρέμεινε ίδια –τουλάχιστον στους υπαίθριους πάγκους και στους φούρνους της γειτονιάς – μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες.

Ενέργεια και πρώτες ύλες «καίνε» ψωμί και αρτοσκευάσματα

Οι αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια (για ένα μέσο αρτοποιείο που καταναλώνει 10.000 κιλοβατώρες/μήνα η επιβάρυνση φτάνει πλέον τα 800-900 ευρώ), στα άλευρα (τα άλευρα από σκληρό σιτάρι έχουν ανέβει πάνω από 50%), στα βούτυρα και τα λάδια (+30%), στη ζάχαρη (στη χονδρική αυξήθηκε πάνω από 50% σε τρεις μήνες) μέχρι και στο σουσάμι, η τιμή του οποίου έχει τριπλασιαστεί, βάζουν φωτιά στο κόστος λένε οι εκπρόσωποι των αρτοποιών. Γι’ αυτό και ήδη έχουν προχωρήσει σε διψήφια ποσοστά αυξήσεων προκειμένου να απορροφήσουν υπερπολλαπλάσιες ανατιμήσεις, όπως υποστηρίζουν.

Πλέον το χωριάτικο ψωμί των 350 γραμμαρίων έχει φτάσει να πωλείται από 0,90 έως 1 ευρώ, ενώ στην περιφέρεια και ειδικά σε τουριστικές περιοχές οι τιμές έχουν φτάσει και το 1,20 ευρώ.

Άνοδος τιμών παρατηρείται και στις τυρόπιτες, τα κρουασάν, στα ψωμάκια για σάντουιτς και άλλα παρόμοια αρτοσκευάσματα.

Από την πλευρά τους οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι συμμερίζονται απολύτως τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών στις ανατιμήσεις και εύχονται να μην χρειαστεί να αυξήσουν κι άλλο τις τιμές, καθώς, πέραν των άλλων, βλέπουν πως τα νοικοκυριά ήδη ζορίζονται, με αποτέλεσμα ο τζίρος των μαγαζιών τους να καταγράφει απώλειες έως και 20%.

Ακριβή η Ελλάδα

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ακριβές χώρες όσον αφορά την τιμή του ψωμιού και των σιτηρών, καθώς κινείται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Με μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ το 100, η «επίδοση» της Ελλάδας είναι 108,7 (στοιχεία για το 2020), που την κατατάσσει στη 12η θέση της λίστας με τις ακριβότερες χώρες. Η υψηλότερη τιμή μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ καταγράφεται στη Δανία (δείκτης 153), ακολουθεί η Αυστρία (135) και το Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Σουηδία (127), ενώ στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται Ρουμανία (56), Βουλγαρία (67) και Πολωνία (70).

Πηγ΄ή