Αντίστροφη μέτρηση για το lockdown: Προτεραιότητα το λιανεμπόριο και διαδημοτικές μετακινήσεις

0
31

Με την ενίσχυση των selftest στο δίχτυ ασφαλείας που θα συμπληρώσει το τείχος ανοσίας των εμβολίων, και συμμάχους τον καλό καιρό καθώς επίσης – παρά την σημαντική πίεση στο ΕΣΥ– τα σημάδια σταθεροποίησης σε ορισμένους δείκτες, η κυβέρνηση μαζί με τους ειδικούς θα αναζητήσουν τα προσεχή εικοσιτετράωρα τη… χρυσή τομή για τις νέες προσαρμογές στα περιοριστικά μέτρα.

 

Η ατζέντα της επιτροπής

Κυβερνητική πεποίθηση είναι ότι με τα συγκεκριμένα «όπλα» είναι δυνατό να γίνει συζήτηση για ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης.

Η χρήση τους είναι συμπληρωματική, χωρίς όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, να εγκαταλειφθεί η ευρύτερη στρατηγική που έχει στο επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Ειδικά για τα ατομικά οικιακά τεστ, και τον θετικό αντίκτυπο τους στην διαχείριση της πανδημίας οι ίδιες πηγές ενημέρωσης παραπέμπουν σε έρευνες των Πανεπιστημίων Yale και Harvard.

Όπως υποστηρίζουν, τα ευρήματα των συγκεκριμένων μελετών, καταδεικνύουν ότι ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και συνεπώς στους θανάτους.

 
 

Η ατζέντα στην εμβόλιμη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αυτής της Τετάρτης είναι από ημέρες γνωστή.

Αντανακλά την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης για την προσεκτική επαναφορά στην κανονικότητα του λιανεμπορίου, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης -με προτεραιότητα στα λύκεια- ενώ στη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου εντάσσεται και μια χαλάρωση των απαγορεύσεων που διέπουν τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Οι ανακοινώσεις επιδιώκεται να γίνουν την Τετάρτη, ωστόσο με βάση τις διαφορετικές τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της επιτροπής, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να μετατεθεί χρονικά η δημοσιοποίηση των τελικών αποφάσεων για την Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση είναι ευδιάκριτη η προσεγμένη διατύπωση στην δημόσια εκφορά των κυβερνητικών στελεχών σε ό,τι αφορά στα ορόσημα που τοποθετείται η επανέναρξη των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Τα σενάρια

Ακόμη και χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες, παρότι η 5η Απρίλιου διακινείται ως μαρκαρισμένη στο κυβερνητικό καλεντάρι, είναι ξεκάθαρη η βούληση της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Το μοντέλο που θα επιτρέψει να ανοίξουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα θα κλειδώσει στην επικείμενη συνεδρίαση των ειδικών.

Δεν αποκλείεται, όπως έγραφε το CNN Greece, η επανεκκίνησή του λιανεμπορίου να γίνει καταρχήν με μια από τις δυο δοκιμασμένες μεθόδους της παράδοσης εκτός (click away) ή των αγορών εντός των καταστημάτων με ραντεβού (click inside).

Η συγκεκριμένη εναλλακτική σημαίνει ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» μόνο για τα συνοικιακά καταστήματα και θα πάρει παράταση η επαναλειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Σε δεύτερη φάση, και ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, αναμένεται να απελευθερωθεί η φυσική παρουσία των πελατών με τη χρήση της πλατφόρμας του 13032, η οποία είναι ήδη έτοιμη.

Αυτή η φάση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αλλαγή των κανόνων στις διαδημοτικές μετακινήσεις, που κατά γενική ομολογία αποτελούν ένα μέτρο το οποίο στην πράξη, όχι απλώς εφαρμόζεται πλημμελώς, αλλά καταστρατηγείται από τους πολίτες.

Όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση τους οι ειδικοί είχαν απορρίψει το σκέλος του κυβερνητικού πλάνου για άρση των περιορισμών στις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, θα αναζητηθεί εκ νέου κοινός τόπος στο συγκεκριμένο θέμα, και η κυβερνητική θέληση τοποθετεί την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από το ερχόμενο Σάββατο.

Από την άλλη, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η προοπτική ταυτόχρονης επαναλειτουργίας των εκπαδευτικών δομών, ακόμη και μόνο της τρίτης τάξης του λυκείου, μαζί με το λιανεμπόριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς υπολογίζεται το υγειονομικό ρίσκο.

Ακόμη δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο χρόνος που θα ξαναχτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία εξαρτάται και από την πορεία της προμήθειας των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

 

 

Πηγή