«Απογειώθηκε» κατά 25% η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

0
28

Στα 265 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), σημειώνοντας άνοδο 25% σε ημερήσια βάση.

Η Ρωσία ακύρωσε την προγραμματισμένη για το Σάββατο επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μιας από τις κύριες οδούς τροφοδοσίας προς την Ευρώπη, δηλώνοντας ότι ανακάλυψε βλάβη κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, γεγονός που βαθαίνει τις δυσκολίες της Ευρώπης, στην εξασφάλιση καυσίμων για το χειμώνα.

Αυτό δείχνει, πως ο πόλεμος αντοχών μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας περνά σε άλλο επίπεδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο Πούτιν τους επόμενους μήνες δεν θα παίξει πλέον στο πεδίο των τιμών, ανοιγοκλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, αλλά στο πεδίο της επάρκειας, διακόπτοντας πλήρως τις ροές. Ίσως αυτό ερμηνεύει την κλιμάκωση της ρητορικής αντιπαράθεσης, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει ότι ήρθε η ώρα για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου και τις υπηρεσίες της να αναζητούν τρόπους να μπει φρένο στο ράλι των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά στην ουσία να προτείνουν μέτρα που έχουν στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πηγή