Αρμενία: Στρατιωτικό πραξικόπημα σε βάρος του καταγγέλλει ο Πασινιάν

0
49

Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατήγγειλε ότι εκτυλίσσεται στη χώρα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

 

Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις απαίτησαν την παραίτησή του ιδίου και σύσσωμης της κυβέρνησής του, κατά την ίδια πηγή.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι αντιμέτωπος εδώ και μήνες με προτροπές να εγκαταλείψει την εξουσία και μαζικές οργισμένες διαδηλώσεις εξαιτίας αυτής που οι επικριτές του θεωρούν καταστροφική διαχείριση της ένοπλης σύρραξης που μαινόταν επί έξι εβδομάδες στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ ανάμεσα σε αρμενικές δυνάμεις και τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα.

Σε ανακοίνωσή του, την οποία εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων και υπογράφουν 40 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία του για την απόλυση του Τιράν Κατσαριάν, του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Στη δήλωση αυτή, υπογεγραμμένη από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, αναφέρεται επί λέξει, σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress: «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν είναι πλέον σε θέση να λάβουν λογικές αποφάσεις».

«Για πολύ καιρό, οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέχονταν υπομονετικά τις “επιθέσεις” από την κατεστημένη κυβέρνηση με στόχο να δυσφημίσουν τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά όλα έχουν τα όριά τους», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η «αναποτελεσματική» διοίκηση της κυβέρνησης και τα «σοβαρά λάθη στην εξωτερική πολιτική» οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής.

 
 

Σε απάντηση των παραπάνω, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Αρμένιους στους δρόμους ενώ δήλωσε ότι σύντομα θα απευθυνθεί στο λαό με διάγγελμα.

Ο Πασινιάν είναι πρωθυπουργός της χώρας από το 2018 όταν είχε λάβει το 70,4% των ψήφων, μετά από εκτεταμένες διαδηλώσεις στη χώρα με αίτημα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

 

Πηγή