Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της Όμικρον 5

0
43

Η είδηση για το νέο αυτό σύμπτωμα μας έρχεται από το Κολέγιο Trinity της Ιρλανδίας και τον καθηγητή Βιοχημείας Luke O’Neill. Ο καθηγητής τονίζει ότι η νέα παραλλαγή BA.5 – η κυρίαρχη πλέον υποπαραλλαγή της Όμικρον – μπορεί να προκαλεί νυχτερινή εφίδρωση ως αποτέλεσμα της “μάχης” της μετάλλαξης με το ανοσοποιητικό σύστημα, που στην ουσία δημιουργεί “μια νέα ασθένεια” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να παρουσιαστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά που νοσούν με την Όμικρον 5 και δεν σχετίζεται με τη θερμοκρασία του δωματίου. 

Εκτός από το σύμπτωμα αυτό, τα υπόλοιπα βασικά συμπτώματα της Όμικρον παραμένουν κοινά: Καταρροή, πονοκέφαλος, αίσθημα κακουχίας, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμος καθώς και πυρετός.

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής τονίζει επίσης ότι η νέα υποπαραλλαγή Όμικρον 5 έχει ταχύ ρυθμό εξάπλωσης και πολύ εύκολη μετάδοση, ενώ διαφεύγει της ανοσίας που δημιουργεί η προηγούμενη νόσηση ή/και ο εμβολιασμός για την COVID – 19. 

Αναφορικά με την υψηλή μεταδοτικότητα, εκτιμάται ότι η υποπαραλλαγή BA.5 έχει την ικανότητα να μολύνει εκ νέου τους ανθρώπους εντός εβδομάδων από τη μόλυνση με άλλο στέλεχος του ιού. Σύμφωνα με τον καθηγητή O’Neill, αν και τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι τα καλύτερα δυνατά μέσα κατά του ιού, οι νέες τροποποιημένες εκδόσεις των εμβολίων που θα είναι διαθέσιμες θα στοχεύουν συγκεκριμένα τις παραλλαγές.

Πηγή