Βασίλισσα Ελισάβετ: Ξημέρωσε κι ακόμη περιμένουν για να αποτίσουν φόρο τιμής – Ουρά 16 χιλιομέτρων

0
49

Όλη τη νύχτα, στωικά, χιλιάδες Βρετανοί, περίμεναν υπομονετικά για να αποχαιρετίσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η σορός της γυναίκας που βρισκόταν στο θρόνο της Βρετανίας επί 70 χρόνια, έχει τεθεί από χθες σε λαϊκό προσκύνημα στο Γουέστμινστερ.

Το πρώτο φως της ημέρας στο Λονδίνο βρήκε τους πιστούς υπηκόους της βασίλισσας Ελισάβετ να περιμένουν ακόμη στην ουρά, που φτάνει τα 16 χιλιόμετρα, για να μπουν στην αίθουσα όπου βρίσκεται το φέρετρο για να πουν το τελευταίο αντίο στη μονάρχη της Βρετανίας.

  

Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το Σάββατο.

 

Δείτε live

Στιγμές συγκίνησης

Όλη τη διάρκεια της νύχτας, χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν δίπλα από το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα επιβλητικό βάθρο.

Οι πολίτες – εμφανώς συγκινημένοι – έσκυβαν το κεφάλι σε ένδειξη σεβασμού και τα μάτια ορισμένων ήταν πρησμένα από το κλάμα. Άγρυπνοι φρουροί οι φύλακες του Πύργου του Λονδίνου (ευρέως γνωστοί ως Beefeaters) και οι στρατιώτες που εναλλάσσονται ανά λίγες ώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 750.000 άνθρωποι αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι την κηδεία της, τη Δευτέρα.

Ατελείωτες ουρές σχηματίζονται κατά μήκος της νότιας όχθης του Τάμεση, φθάνοντας τα 16 χιλιόμετρα.

   

Ο 20χρονος Τόμας Χιουζ, ο οποίος περίμενε 14 ώρες στην ουρά μαζί με τον αδερφό του, δήλωσε ότι φθάνοντας τελικά δίπλα στο φέρετρο ένιωσε συγκλονισμένος: «Το κάνεις ως ένδειξη σεβασμού προς αυτήν τη γυναίκα… και θεωρώ πως έχοντας περάσει από αυτήν τη διαδικασία, όταν πλέον φθάνει η στιγμή που περίμενες, τα συναισθήματα σε κατακλύζουν».

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όσοι περιμένουν υπομονετικά επί ώρες για να βρεθούν κοντά στο βασιλικό φέρετρο είναι Βρετανοί. Ωστόσο, ορισμένοι είναι τουρίστες που βρίσκονταν στο Λονδίνο σε αυτήν την ιστορική συγκυρία. Αντικρίζει κανείς ακόμη και μωρά στην αγκαλιά των γονιών τους.

Ένας από τους πρώτους που προσκύνησαν τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν ο Κένεθ Τέιλορ, ένας 72χρονος από το Ρέντινγκ της Αγγλίας, ο οποίος είχε έρθει μαζί με έναν γείτονά του και διανυκτέρευσε σε μια σκηνή στην ουρά. Με δάκρυα στα μάτια, δήλωσε ότι όταν αντίκρισε τη σορό της βασίλισσας, ένιωσε έναν κόμπο στον λαιμό. «Θα έλεγα ότι ήταν η βασίλισσα όλων των βασιλισσών», ψέλλισε.

Το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ, θα επισκεφθεί σήμερα τη βασιλική κατοικία στο Σάντρινγκχαμ της ανατολικής Αγγλίας, για να δει από κοντά τα λουλούδια και τις αφιερώσεις που άφησαν εκεί χιλιάδες Βρετανοί.

Τα μέτρα ασφαλείας τη Δευτέρα, ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, θα είναι δρακόντεια. Βασιλείς και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από κάθε γωνιά του κόσμου θα βρεθούν στο Λονδίνο για το «ύστατο χαίρε» στην Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας. Το πλήθος που θα παρακολουθήσει την τελετή αναμένεται να είναι ένα από το μεγαλύτερα που έχει δει ποτέ η χώρα.

Πηγή