Γαλλία: Νέα νύχτα ταραχών με δεκάδες συλλήψεις για τη μεταρρύθμιση του Μακρόν – Η Λεπέν ρίχνει λάδι στη φωτιά

0
38

   Νέα επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας με αφορμή τη μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν στο συνταξιοδοτικό με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Ταραχές σημειώθηκαν στο Παρίσι, όπου η αστυνομία συνέλαβε 46 άτομα μετά από επιθέσεις που δέχθηκαν όργανα της τάξης και την πυρπόληση κάδων απορριμμάτων και μοτοσικλετών από αστυνομικές, ενώ στους δρόμους κατέβηκαν και πάλι χιλιάδες στη Λίλη, τη Γκρενόμοπλ, τη Νάντη, τη Ρεν και το Λεμάν.

Ο Μακρόν θα απευθυνθεί το μεσημέρι στους Γάλλους πολίτες με συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 TV και σύμφωνα με το Reuters θα επιχειρήσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία με νέες μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες,. Πάντως, παρά τις αναταραχές που συνεχίζονται, ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Ήδη από το βράδυ της Τρίτης ο Μακρόν είχε πει ότι πρέπει να «κατευναστεί» η οργή των Γάλλων και να «ακουστεί» η φωνή τους μετά την επίμαχη ψήφιση του νόμου. Η μεταρρύθμιση του Μακρόν στοχεύει στη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και υιοθετήθηκε οριστικά τη Δευτέρα, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος που παρακάμπτει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση και αφού η κυβέρνηση επέζησε δύο προτάσεων μομφής εναντίον της.

Η Λεπέν μιλά για «κοινωνική έκρηξη» επί θύραις
Η αντιπολίτευση την ίδια ώρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Μακρόν. Η ακροδεξιά λαϊκίστρια Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε χθες Τρίτη τον Γάλλο πρόεδρο ότι με την μεταρρύθμισή του απειλεί να πυροδοτήσει «κοινωνική έκρηξη» στη Γαλλία.

«Η κυβέρνηση δημιουργεί συνειδητά όλες τις προϋποθέσεις για μια κοινωνική έκρηξη», είπε η Λεπέν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τόνισε δε, ότι δεν θα βοηθήσει να σβήσει «η πυρκαγιά» των οργισμένων διαδηλώσεων.

Η Λεπέν είπε ακόμη ότι είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν ότι δεν θα φρενάρει τους οπαδούς της σε περίπτωση που υιοθετηθεί η μεταρρύθμιση του Μακρόν χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, υποστηρίζοντας ότι είχε παίξει τον ρόλο του «πυροσβέστη» στην κορύφωση των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» κατά του Μακρόν το 2019.

Τα συνδικάτα στο μεταξύ σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις για αύριο Πέμπτη με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν να ανακοινώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, ότι θα επιστρατευτούν για την τήρηση της τάξης περί τους 12.000 αστυνομικούς, εκ των οποίων οι 5.000 στο Παρίσι – η μεγαλύτερη ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του Μακρόν.

Πηγή