Σίγουρα αυτό είναι ένα δίλλημα που έχουν αντιμετωπίσει πολλοί επιχειρηματίες. Αυτές οι δύο διαφορετικές οδοί σίγουρα παρουσιάζουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες ‘’δείχνουν’’ μία τάση ροπής προς την αγορά υπαρχουσών επιχειρήσεων.
Σε μια εποχή αυξημένης οικονομικής αστάθειας και πληθωρισμού, οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές επιδιώκουν ολοένα και ασφαλέστερους τρόπους επένδυσης των κεφαλαίων τους. Η επιλογή του χαμηλού ρίσκου επένδυσης, οδηγεί τους συμβούλους επενδύσεων στο να υποδεικνύουν υπάρχουσες επιχειρήσεις προς πώληση, ως ασφαλείς τρόπους επένδυσης.
Αγοράζοντας μια επιχείρηση που έχει στην ‘’πλάτη της’’ χρόνια λειτουργίας, ένας επιχειρηματίας ουσιαστικά παρακάμπτει πολλά προπαρασκευαστικά στάδια που απαιτούνται για την ίδρυση μιας επιχείρησης. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη για τον νέο ιδιοκτήτη. Ενδεικτικά μιλώντας:
- Απαιτούνται πολλά γραφειοκρατικά έγγραφα για την ίδρυση, καθώς και αδειοδοτήσεις ανάλογα με την εκάστοτε δραστηριότητα.
- Παράλληλα μια επιχείρηση από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, αναπτύσσει μηχανισμούς παραγωγής και λειτουργίας που δεν χάνονται, αλλά μεταβιβάζονται ως πολύτιμη τεχνογνωσία στον νέο ιδιοκτήτη.
- Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της επιχείρησης, ο οποίος στην πλειονότητα των περιπτώσεων μεταβιβάζεται στον νέο ιδιοκτήτη.
- Ένας άλλος ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι η ‘’αγορά’’ του πελατολογίου της υπάρχουσας επιχείρησης, ο οποίος μειώνει σημαντικά τα κόστη προωθητικών ενεργειών και marketing για τον νέο αγοραστή.
Μια εύλογη απορία αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν αρνητική φήμη ή πτωτική πορεία και το κατά πόσο αξίζει η αγορά τους. Σαφώς το έργο του αγοραστή στην προκείμενη περίπτωση θα είναι δυσκολότερο. Ωστόσο, με την βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων που θα αξιολογήσουν και θα υποδείξουν τα σημεία που πρέπει να εστιάσει ο νέος αγοραστής, η επένδυση αποκτά αυτομάτως αξία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις με μειωμένη απόδοση πάσχουν από χρόνια προβλήματα κακοδιαχείρισης, μειωμένης προσπάθειας από τους ιδιοκτήτες, ελλιπούς εξειδίκευσης κλπ, τα οποία ένας νέος αγοραστής μπορεί γρήγορα να επιλύσει. Με την κατάλληλη καθοδήγηση λοιπόν, από εξειδικευμένους συμβούλους επιχειρησιακών αγοροπωλησιών, η αγορά υπάρχουσας επιχείρησης έχει πολύ υψηλούς δείκτες προσδοκώμενης επιτυχίας.
Μια start-up επιχειρηματικότητας η οποία εντόπισε την ανάγκη εύρεσης και ανάπτυξης υπηρεσιών συμβουλευτικής στο κομμάτι των αγοραπωλησιών επιχειρήσεων είναι η Bizoo. Στην Bizoo, έχοντας χρόνια εμπειρίας στην μεσιτεία επιχειρήσεων και franchise, εντόπισαν την ανάγκη για την ανάπτυξη μίας πλατφόρμας αξιολόγησης και ‘’ταιριάσματος’’ επιχειρήσεων προς πώληση και επενδυτών. Μέσα σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, με την βοήθεια εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, η Bizoo δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εύρεση ασφαλών επενδυτικών επιλογών για όλα τα χαρτοφυλάκια. Πλέον δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα στον τομέα των επιχειρηματικών αγοραπωλησιών.