Ελλάδα – Ινδία: συμμαχία!

0
168

Στα πλαίσια του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην χώρα της Ινδίας για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων, παρέθεσε ομιλία στο ελληνο-ινδικό φόρουμ. Σημειώνουμε πως η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από πολιτικό προσωπικό και επιχειρηματικά στελέχη, βρίσκεται στο Νέο Δελχί για να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα στις πολιτικοοικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. 

Ξεκινώντας το χαιρετισμό του, ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε με ενθουσιασμό τις εμπειρίες του από τις δυναμικές επαφές με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, και τις ενθαρρυντικές συναντήσεις με επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της ιστορικής του παρουσίας στην Ινδία, αναδεικνύοντας έτσι τη σπουδαιότητα της επίσκεψής του στη χώρα μετά από 16 χρόνια.

Με πάθος δήλωσε: “Η Ελλάδα της κρίσης ανήκει πλέον στο παρελθόν. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, στον κατάλληλο δρόμο, και αυτό αποτυπώνεται στα επιχειρηματικά μας επιτεύγματα.” Και πρόσθεσε με δυναμισμό: “Η Ελλάδα είναι ένας προορισμός που εκπέμπει ακτινοβολία για την Ινδία!”

Εξήγησε ενθουσιωδώς πώς η Ελλάδα αποτελεί τη φυσική πύλη των ινδικών επιχειρήσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας “Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τις ινδικές επενδύσεις και να δημιουργήσουμε μαζί μια θετική επιχειρηματική ατμόσφαιρα.”

Ανέδειξε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά τομέων με ενθουσιασμό: “Ανυπομονώ να δω πώς θα αναπτυχθεί η συνεργασία μας στην άμυνα, την ενέργεια, τη γεωργία και τα φαρμακευτικά προϊόντα.”

Μίλησε με αισιοδοξία την ευημερία που απολαμβάνει πλέον η Ελλάδα: “Η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 10%, ενώ η χώρα μας παραμένει ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα πώς η πολιτική σταθερότητα και οι σωστές οικονομικές αποφάσεις οδηγούν στην κοινωνική ευημερία.”

Με αισιοδοξία κλείνοντας τον λόγο του, κάλεσε τις ινδικές επιχειρήσεις να ανακαλύψουν το δυναμικό της Ελλάδας και υπογράμμισε το αμοιβαίο όφελος ανάμεσα στις δύο χώρες: “Έλατε να ανακαλύψετε τον δυναμισμό μιας χώρας που κινείται προς την κατεύθυνση που ακολουθεί η Ινδία!”

Τέλος, ανακοίνωσε τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας της Ινδικής Βιομηχανίας (CII), εκφράζοντας τη χαρά του για τη δυναμική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις προοπτικές συνεργασίας. Αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στον σχεδιασμό για τη δημιουργία του Ελληνο-ινδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Με ενθουσιασμό παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, της γεωργίας και των φαρμακευτικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την καινοτομία.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως κόμβος στο διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνδεσιμότητας και της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Με θέρμη και αισιοδοξία, κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τις ινδικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, δείχνοντας βέβαιος για την αρχή μιας θετικής και γόνιμης συνεργασίας.

Συνεχίζοντας το πρόγραμμά του, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, διαχείρισης της GMR, το οποίο χτίζει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, ενθουσιάζοντας για τις προοπτικές της αεροπορικής συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της ενεργού διπλωματίας και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας που καταβάλλει η Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύοντας τη θέλησή της για ανάπτυξη, συνεργασία και καινοτομία.