Ελλάδα / Καρχαρίας εντοπίστηκε στα ρηχά σε παραλία στα Επτάνησα

0
35

Ειδικοί καθησυχάζουν και συμβουλεύουν τι δεν πρέπει να κάνουμε.

Καρχαρίας του είδους Prionace glauca (BSH) (Γλαυκοκαρχαρίας ή Γαλάζιος Καρχαρίας) εντοπίστηκε στα ρηχά σε παραλία των Επτανήσων. 

Όπως εξηγεί ο οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος iSea, αντίστοιχες παρατηρήσεις για το είδος καταγράφονται σε όλη τη Μεσόγειο, καθησυχάζοντας παράλληλα πως πρόκειται για ακίνδυνο είδος για τον άνθρωπο. 

Ωστόσο προειδοποιεί πως σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον σεβασμό και την προσοχή που συστήνεται σε κάθε “συνάντησή” μας με την άγρια ζωή».

Συγκεκριμένα συμβουλεύει τους λουόμενους να απομακρύνονται από τη θάλασσα ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιδιώκεται η αλληλεπίδραση με άτομα καρχαριών.

«Η παρουσία Γλαυκοκαρχαρία δεν θα πρέπει να προξενεί πανικό. Η προσέγγιση όμως κάθε άγριου ζώου μπορεί να προκαλέσει επιθετικές ή άγνωστες σε εμάς συμπεριφορές λόγω δικού του φόβου», αναφέρει η οργάνωση.

«Κρατάμε λοιπόν τις αποστάσεις και μόνο εφόσον το άτομο φαίνεται να μην μπορεί να επανέλθει στη θάλασσα, τότε μόνο προσπαθούμε να το επαναφέρουμε αποφεύγοντας το κεφάλι και τα βράγχια, και προσπαθώντας να μην κάνουμε καμία απότομη κίνηση που μπορεί να τραυματίσει το ζώο. Δεν το ακουμπάμε με γυμνά χέρια, δεν το τραβάμε δυνατά από την ουρά και δεν το σέρνουμε στην άμμο», προσθέτει.

Πηγή