Εμβολιασμός: Ρωγμές στην Ε.Ε. για τρίτη δόση

0
41

Κίνδυνος κατακερματισμού από τις εθνικές αποφάσεις στη Γαλλία και στην Αυστρία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ρωγμές στην κοινή πολιτική για τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε. δημιουργεί το νέο κύμα του κορωνοϊού. Η ανακοίνωση της Αυστρίας τη Δευτέρα ότι από τις 6 Δεκεμβρίου θα θέτει όριο εννιά μηνών από τη δεύτερη δόση για την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού Ευρωπαίων ταξιδιωτών ενισχύει τις ανησυχίες για μονομερείς παρεκκλίσεις από την κοινή γραμμή που έχει θέσει η σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Επιπλέον, από τις 3 Ιανουαρίου οι εμβολιασμένοι με Johnson & Johnson στην Αυστρία θα πρέπει να έχουν λάβει δεύτερη δόση για να μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Υπενθυμίζεται ότι και η Κροατία έχει θέσει ανώτατο όριο εννέα μηνών για την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Ολλανδική αντίδραση

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει ήδη αντιδράσει στην απόφαση της Αυστρίας, λέγοντας ότι για το θέμα πρέπει να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σύσταση του περασμένου Ιουνίου, όπως υπενθύμισε χθες ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Γουίγκαντ, δεν περιλαμβάνει χρονικά όρια για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού (σε αντίθεση με τα πιστοποιητικά ανάρρωσης, που έχουν διάρκεια 180 ημερών). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, είπε, όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις των εμβολίων (ή μία στην περίπτωση της Johnson & Johnson) δεν πρέπει να υπόκεινται σε επιπλέον περιορισμούς όταν ταξιδεύουν από μία χώρα της Ε.Ε. σε άλλη.

O ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι γίνονται διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη «για μια πιθανή ενημέρωση της σύστασης» που να αφορά τις ενισχυτικές δόσεις, κάτι επί του οποίου ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις τις «προσεχείς εβδομάδες». Ετερος εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι πολιτικές εμβολιασμού αποτελούν μεν εθνική αρμοδιότητα, «αλλά εξ αρχής τονίζαμε τη σημασία τα κράτη-μέλη να συνομιλούν μεταξύ τους και μαζί μας».

Η ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν προχθές ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου οι Γάλλοι πολίτες άνω των 65 ετών θα χρειάζεται να έχουν λάβει την τρίτη τους δόση, ώστε να είναι έγκυρα τα πιστοποιητικά τους για δραστηριότητες στο εσωτερικό της χώρας, αναδεικνύει τη σύνθετη διάδραση μεταξύ εθνικών πολιτικών και πανευρωπαϊκού συντονισμού. Αν η πολιτική της Γαλλίας σε σχέση με τα πιστοποιητικά δεν επεκταθεί και σε ξένους τουρίστες άνω των 65 ετών που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα, αυτοί θα αντιμετωπίζουν λιγότερους περιορισμούς από τους Γάλλους συνομηλίκους τους. Αν επεκταθεί, θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση του κατακερματισμού όσον αφορά τις πολιτικές περί μετακινήσεων εντός Ε.Ε.

Σύμβαση με Valneva

Χθες, εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την όγδοη σύμβαση με φαρμακευτική εταιρεία για εμβόλιο κατά της COVID-19. Η σύμβαση με τη Valneva προβλέπει τη δυνατότητα αγοράς σχεδόν 27 εκατομμυρίων δόσεων το 2022, τη δυνατότητα προσαρμογής του εμβολίου σε νέες παραλλαγές του ιού και την επιλογή για την αγορά έως και 33 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων από το 2023.

Πηγή