Επίθεση με βιτριόλι: Η Ιωάννα, σύμβολο δύναμης και αξιοπρέπειας

0
45
Συγκλόνισε η εικόνα της χθες, την πρώτη ημέρα της δίκης για την επίθεση με βιτριόλι πριν από ενάμιση χρόνο.

Με σθένος και αξιοπρέπεια παρά τον πόνο, ψυχικό και σωματικό, που υφίσταται, η Ιωάννα Παλιοσπύρου θύμα της επίθεσης με βιτριόλι πριν από ενάμιση χρόνο, προσήλθε χθες στο δικαστήριο, όπου άρχισε η δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος της από τη συντοπίτισσά της Έφη Κακαραντζούλα.

Η προσέλευσή της, που κατέδειξε το μέγεθος της αποτρόπαιης εγκληματικής πράξης την οποία υπέστη η Ιωάννα, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο πανελλήνιο, που αντίκρισε την εικόνα της και είδε την προσπάθειά της να επουλώσει βαθιά τραύματα και να ανακτήσει με κόπους το δικαίωμα σε μια κανονική ζωή. Και ενώ το θύμα προσήλθε δηλώνοντας την πρόθεση να υποστηρίξει στη δίκη την αλήθεια και το βαρύ κατηγορητήριο, η δράστις της επίθεσης δεν εμφανίστηκε, δικαίωμα που της παρέχει ο νόμος, δηλώνοντας πως θα «παρουσιαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας».

Η απουσία της κατηγορουμένης Εφης Κακαραντζούλα προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις, σχολιάστηκε ως ένδειξη μη μεταμέλειας για το στυγερό έγκλημά της, αλλά και ως έλλειψη σεβασμού προς το δικαστήριο και πρωτίστως προς το θύμα της αποτρόπαιης πράξης της, που βιώνει μια βαρύτατη αναπηρία και καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια να αποκατασταθεί.

Ο δικηγόρος της κατηγορουμένης, Σάκης Κεχαγιόγλου, άλλωστε, δεν μετέφερε χθες στο δικαστήριο κάποια συγγνώμη της ούτε κάποια ένδειξη μεταμέλειας. Αντίθετα υπέβαλε, στο πλαίσιο της άσκησης των υπερασπιστικών του καθηκόντων, το πρώτο του αίτημα για επιεικέστερη ποινική μεταχείριση και για μετατροπή της βαριάς κατηγορίας σε ελαφρότερη, για να έχει τη δυνατότητα η εντολέας του να τύχει μικρότερης ποινής.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου από την πλευρά της, μετά το τέλος της χθεσινής διαδικασίας, εκδήλωσε την απαξία της για τη μη προσέλευση της κατηγορουμένης, λέγοντας «αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι».

Και ενώ η δίκη για το στυγερό έγκλημα με το βιτριόλι που συγκλόνισε τον Μάιο του 2020 την κοινή γνώμη ξεκίνησε τυπικά χθες με τη συγκλονιστική παρουσία του θύματος, η ακροαματική διαδικασία που θα ακολουθήσει στις 30 Σεπτεμβρίου θα δώσει τη δυνατότητα να διερευνηθούν όλες οι πτυχές αυτής της πρωτοφανούς επίθεσης, που διαθέτει στοιχεία μιας ακραίας εγκληματικής συμπεριφοράς, σκοταδισμού, εκδίκησης και ιδεοληψίας που σοκάρουν, όταν αναφέρονται στη δεύτερη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα.

Αλλωστε το κατηγορητήριο, βούλευμα παραπομπής σε δίκη, που υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Γ. Νούλη, περιγράφει με δεδομένα και στοιχεία το έγκλημα εις βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, χαρακτηρίζοντάς το απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση «που τελέστηκε με ψυχρότητα και μεθοδικότητα».

Ανώτατη ποινή

Η ποινική μεταχείριση, ωστόσο, που ο νόμος επιφυλάσσει για ένα τόσο βαρύ έγκλημα, που έχει προκαλέσει βαθιές καταστροφές στην ψυχή και στο σώμα της Ιωάννας Παλιοσπύρου, δεν υπερβαίνει τα 15 χρόνια κάθειρξη. Τούτο σημαίνει πως η κατηγορουμένη, ακόμα κι αν καταδικαστεί με την ανώτατη ποινή, που ο νόμος προβλέπει, θα εκτίσει στη φυλακή περί τα πέντε χρόνια και θα βγει. Η εικόνα όμως της Ιωάννας χθες, αλλά και οι καταθέσεις των γιατρών που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να περιορίσουν, όχι να αποκαταστήσουν πλήρως, τα τραύματά της, που είναι στη δικογραφία, δεν αφήνουν παρά μια πικρή γεύση που οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπάρχουν εγκλήματα χωρίς τιμωρία. Υπό την έννοια ότι η ποινική τιμωρία που προβλέπεται είναι δυσανάλογα μικρή από τις συνέπειες μιας τόσο ακραίας εγκληματικής πράξης.

Πάντως, το έγκλημα με το βιτριόλι, απότοκο μιας εμμονής, όπως δήλωσε στην ανάκριση η Εφη Κακαραντζούλα που το σχεδίασε και το εκτέλεσε με αξιοπρόσεκτη μεθοδικότητα, σοκάρει γιατί μας πάει πολύ πίσω σε άλλες εποχές και σε βάρβαρες συμπεριφορές, ακραίες και απάνθρωπες. Αξίζει να επισημανθεί ότι η κατηγορουμένη μέχρι τώρα που η δίκη της αρχίζει, δεν έχει δώσει μια απάντηση στο ερώτημα γιατί προχώρησε σε αυτή την αποτρόπαιη πράξη. Το μόνο που έχει πει είναι πως είχε εμμονή με την Ιωάννα για ένα προσωπικό της θέμα. Από την άλλη, από τη δικογραφία δεν έχει προκύψει κάποια λογική αιτία για ένα τόσο βαρύ έγκλημα. Ομως, ποια αιτία και ποια αντιπαράθεση μπορεί να δικαιολογήσει μια τόσο μεγάλη προσωπική καταστροφή…

Από τη σκοτεινή αυτή ιστορία όμως υπάρχει και μια φωτεινή πλευρά. Η προσπάθεια της Ιωάννας, ο αγώνας της για ζωή, το σθένος και η αξιοπρέπειά της. Και σε αυτό υποκλίνονται όλοι.

Πηγή