ΗΠΑ: Nεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στο Κεντάκι

0
26

Oι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Πολιτεία αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, Παρασκευή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Κεντάκι, καθώς τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν τεράστιες πλημμύρες χθες, Πέμπτη 28 Ιουλίου, στο ανατολικό τμήμα της Πολιτείας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της.

«Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες της πρόσφατης ιστορίας, καταστροφικές και φονικές», τόνισε ο Άντι Μπεσίαρ και εξέφρασε την ανησυχία ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ πιο βαρύς.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Παράλληλα, ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος και οι σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα (29/7).

«Μέχρι στιγμής, πιστεύω ότι μπορώ να επιβεβαιώσω τουλάχιστον οκτώ νεκρούς, όμως ο αριθμός αυτός μοιάζει να αυξάνεται από ώρα σε ώρα. Ο αριθμός των θυμάτων θα είναι διψήφιος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εξαιτίας των πλημμυρών 23.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στην περιφέρεια του Τζάκσον, ορισμένοι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με οχήματα παρατημένα στην τύχη. Σε μικρές κοιλάδες πλαισιωμένες από δάση, καστανόχρωμα νερά είχαν πλημμυρίσει τα πάντα και δεν διακρίνονταν παρά μόνο μερικές οροφές κτιρίων και κορυφές δέντρων.

Διασώσεις από αέρος

Σε αυτές τις συνθήκες, αρκετοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις οροφές των σπιτιών τους, αναμένοντας να τους διασώσουν.

«Από 20 ως 30 διασώθηκαν από αέρος», διευκρίνισε ο κ. Μπεσίαρ χθες βράδυ σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη που οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, η ατμόσφαιρα περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες εξατμισμένου νερού, αυξάνοντας τον κίνδυνο πολύ ισχυρών βροχών, σύμφωνα με επιστήμονες. Οι βροχές αυτές, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η χωροταξία, ευνοούν τις πλημμύρες.

Σε ορισμένους τομείς του Κεντάκι οι κατακρημνίσεις έφθασαν τα 20 εκατοστά σε 24 ώρες και αναμένονται νέες ισχυρές βροχοπτώσεις ως και απόψε. Ο συναγερμός για τον κίνδυνο πλημμυρών που κήρυξαν οι αρχές παραμένει σε ισχύ. 

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι πολιτείες και τέσσερα ελικόπτερα της Εθνοφρουράς, καθώς και πλεούμενα, αναπτύχθηκαν στις πλημμυροπαθείς περιοχές για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Η αποκατάσταση των ζημιών ίσως χρειαστεί χρόνια», προειδοποίησε ο κ. Μπεσίαρ.

Κοντά στη Τζάκσον, σωστικά συνεργεία με τη βοήθεια μικρής βάρκας απομάκρυναν κατοίκους εκτός της περιοχής όπου ο ποταμός Κεντάκι υπερχείλισε, πλημμυρίζοντας πολλά σπίτια.

Όχι μακριά, ένα ζευγάρι προσπαθούσε να σώσει ό,τι μπορούσε από το πλημμυρισμένο σπίτι του, φορτώνοντας έπιπλα σε ένα ανοιχτό ημιφορτηγό.

«Δεν έχουμε ακόμη μπορέσει να φτάσουμε σε κάποιες τοποθεσίες λόγω της κατάστασης. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε κάθε κάτοικο αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης. 

«Εκατοντάδες άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους και θα χρειαστούν όχι μήνες, αλλά πιθανόν χρόνια για να τα ανοικοδομήσουν και να μπορέσουν να ζήσουν ξανά σε αυτά», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώνεται για την κρίση, δήλωσε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA), η Ντιάν Κρίσγουελ, θα μεταβεί στο Κεντάκι σήμερα.

Πηγή