Η Βιολογία ακυρώνει τη μονογαμία

0
51
Ισχυρή αμφισβήτηση από τους εξελικτικούς επιστήμονες για το ανθρώπινο είδος.

Δραματική αύξηση του ενδιαφέροντος για ευκαιριακές ερωτικές συνευρέσεις στα ζευγάρια με ελεύθερη σχέση καταγράφηκε πρόσφατα, σύμφωνα με την εφαρμογή γνωριμιών Feeld.

Μετά την άρση του τελευταίου lockdown, η εφαρμογή σημείωσε σχεδόν 400% αύξηση μεταξύ των γυναικών που αναζητούσαν λέξεις-κλειδιά για «ηθική μη μονογαμία» και «πολυσυντροφικότητα» – αύξηση της τάξεως του 500% σε σχέση με πέρυσι. Δεδομένου του ενδιαφέροντος, πρέπει να αναρωτηθούμε πότε η μονογαμία έγινε κανόνας και αν είμαστε τελικά μονογαμικοί. Αν είμαστε μονογαμικοί, τότε αποτελούμε μέρος μιας πολύ εκλεκτής ομάδας ζώων. Η αληθινή μονογαμία στο ζωικό βασίλειο είναι σπάνια, ειδικά στα θηλαστικά. Πολύ λίγα ζώα ζευγαρώνουν για μια ζωή και παραμένουν πιστά σε «γενετική μονογαμία». Τα περισσότερα ζώα ακολουθούν την «κοινωνική μονογαμία», όπου σχηματίζουν μια μονογαμική σχέση ή ένα «δεσμό ζευγαριού» για περίπου μία εβδομάδα, αναπαράγονται και μετά χωρίζουν οριστικά.  

Ως είδος ο άνθρωπος δεν είναι αυστηρά μονογαμικός. Στην καλύτερη περίπτωση προσπαθεί να παραμείνει πιστός σε ένα σύντροφο τη φορά (γνωστή ως «σειριακή μονογαμία»), αλλά ακόμα και τότε δεν τα καταφέρνει καλά. Η μονογαμία είναι στην πραγματικότητα ένα αίνιγμα για τους ανθρωπολόγους. Από καθαρά εξελικτική άποψη, δεν έχει πολύ νόημα. Το να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σεξ αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, ενώ το σεξ με πολλούς συντρόφους σημαίνει δειγματοληψία από ευρύ φάσμα γενετικών χαρακτηριστικών. Ωστόσο, η μονογαμία υπερισχύει αφήνοντάς μας να κάνουμε κύκλους στο ρηχό άκρο της γονιδιακής δεξαμενής.

Οι εξελικτικοί βιολόγοι έχουν τις δικές τους θεωρίες για την προσπάθεια (και την αποτυχία) να παραμείνουμε πιστοί. Μία από τις αποδεκτές θεωρίες αφορά την πατρική φροντίδα και την κοινή ανατροφή των παιδιών. Τα ανθρώπινα (ετερόφυλα) μοτίβα ζευγαρώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από το ποιος μένει να φροντίζει το μωρό.

Πολύ λίγα θηλαστικά ζευγαρώνουν για μια ζωή – Θεωρίες για την προσπάθεια των ατόμων να παραμείνουν πιστά.

Η κληρονομιά

Η άλλη θεωρία αφορά τα χρήματα. Η κληρονομική νομοθεσία σημαίνει ότι η πιστοποίηση της πατρότητας αποκτά πρωταρχική σημασία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι είναι μονογαμικοί λόγω της «κρυφής ωορρηξίας», που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα εμφανές σημάδι που να υποδεικνύει τον βέλτιστο χρόνο για να μείνει μια γυναίκα έγκυος. Αλλη θεωρία αφορά τον «σεξουαλικό διμορφισμό», τη διαφορά σωματικού όγκου μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Στα πρωτεύοντα, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά αυτή, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να είναι μονογαμικά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποτε ο διμορφισμός ήταν πιο εμφανής στους ανθρώπους και μειώθηκε όσο αυξανόταν η μονογαμία, αλλά αυτό αμφισβητείται από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας. Ως είδος δεν ήμασταν ποτέ απόλυτα πιστοί. Ωστόσο, τα παραπάνω δύσκολα θα σας γλιτώσουν από τις συνέπειες του να «ξεστρατίσετε» από το συζυγικό κρεβάτι.

Πηγή