Η Τσεχία καταδικάζει τις «απαράδεκτες απειλές» του Ερντογάν στην Ελλάδα

0
43
 

Για «απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών-μελών» από την Τουρκία κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας.

 

«Ένας από τους στόχους της τσεχικής προεδρίας είναι η προώθηση του διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας. Η απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή που εκφράστηκε για την Ελλάδα κατά την πρόσφατη δημόσια ομιλία του Προέδρου Ερντογάν, είναι εξαιρετικά επιζήμια από αυτή την άποψη», σημειώνει το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΥΠΕΞ: Εξωφρενικός ο κατήφορος της Άγκυρας

Απάντηση στο «κρεσέντο» εμπρηστικών δηλώσεων στην οποία επιδόθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας με τουρκική εισβολή στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, έδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για εξωφρενικό κατήφορο της Άγκυρας και τονίζοντας ότι θα ενημερωθούν σχετικά οι σύμμαχοι.

 

Η Αθήνα τονίζει ότι η Τουρκία προκαλεί πέρα από κάθε όριο και επ’ αυτού θα ενημερωθούν οι σύμμαχοι και εταίροι. Επίσης, απαντώντας στις αιχμές της Άγκυρας σε σχέση με το ΝΑΤΟ τονίζει ότι πλέον καθίσταται σαφές σε όλους «ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

 

«H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών.

»Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο.

»Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητάς και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Ευθεία και ωμή απειλή Ερντογάν κατά Ελλάδας: Δεν κρύβει την πρόθεσή του για εισβολή στα νησιά

 

Σε μια εκτός ορίων πρόκληση, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ευθέως με τουρκική εισβολή στα ελληνικά του Αιγαίου και κάνοντας αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν:

 

«Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση σε ανάπτυξη. Ξέρετε, λένε για μας οι “τρελοί Τούρκοι”… Οι τρελοί Τούρκοι συνεχίζουν το δρόμο τους αναπτυσσόμενοι. Ω Έλληνες! Κοιτάξτε την Ιστορία. Αν θα προχωρήσετε άλλο το τίμημα θα είναι βαρύ. Μία μόνο κουβέντα έχουμε για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά την επίσκεψη του στο φεστιβάλ τεχνολογίας “TEKNOFEST” που λαμβάνει χώρα στην Αμισό (Σαμψούντα), όπου παρουσιάστηκε το πρωτότυπο του τουρκικής κατασκευής μη επανδρομένου μαχητικού αεροσκάφους “Kizilelma”(Κόκκινη Μηλιά). Η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Baykar, που κατασκευάζει και τα τουρκικά drone (UAV), και ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, Μπαϊρακτάρ.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yunanistan’a tek cümlemiz var, İzmir’i unutma

«Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία εντός ΝΑΤΟ»

«Το ΝΑΤΟ έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία» είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος , μιλώντας μετά από την προσευχή της Παρασκευής.

Των δηλώσεων Ερντογάν προηγήθηκαν οι «συστάσεις» του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, καλώντας τους να είναι αντικειμενικοί απέναντι στις ελληνικές κινήσεις.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Ελλάδας, που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην αυθάδεια της Ελλάδας».

Πηγή