Θανάτωση χιμπατζή: Εμπειρογνώμονες κάνουν έρευνα στο Αττικό Πάρκο σήμερα – «Ακραίο περιστατικό»

0
35

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις αναφορικά με τη θανάτωση του χιμπατζή από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Το αστυνομικό τμήμα Σπάτων- Αρτέμιδας διενεργεί προανάκριση αναφορικά με τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υπόθεση.

Ο φροντιστής του πάρκου, ο οποίος πυροβόλησε το ζώο, συνελήφθη από τις Αρχές Ασφαλείας, αλλά, στη συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερος, με προφορική εντολή του εισαγγελέα ζώων.

Ο εισαγγελέας, παράλληλα, ζήτησε να του σταλεί το προανακριτικό υλικό ώστε να εξετάσει την υπόθεση.

Η θανάτωση

Σύμφωνα με  τα όσα ανέφερε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου.

Αρχικά, επιχειρήθηκε να προσεγγιστεί για να ακινητοποιηθεί με αναισθητικό βέλος, αλλά, σύμφωνα με το πάρκο, δεν κατέστη δυνατό. Γι΄αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η θανάτωσή του με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζόμενους ή πολίτες στην περιοχή.

Το ζώο θανατώθηκε από τον 29χρονο φροντιστή, ο οποίος τον πυροβόλησε με καραμπίνα.

Η αστυνομία είχε κληθεί μετά την «απόδραση» του ζώου, ωστόσο, όταν έφτασε, είχε ήδη θανατωθεί.

Παρέμβαση της κυβέρνησης

Η υπόθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση μελών φιλοζωικών σωματείων, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το πάρκο.

«Κολαστήριο ζώων», «Θανατικό πάρκο», «Prizon», ανέφεραν κάποια από τα συνθήματα στις μπλούζες των συγκεντρωμένων. Άλλοι κρατούσαν πανό που ανέγραφαν «Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους, δολοφόνοι», «Ενάντια στη φρίκη του εγκλεισμού στους ζωολογικούς κήπους» και πλακάτ με το σύνθημα «Όχι σφαγές ζώων».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, έδωσε προφορική εντολή για να σταλεί κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στο πάρκο σήμερα ώστε να γίνει έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται εκεί.

Με επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ζητά πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα εξής:

  • προέλευση των συγκεκριμένων ζώων
  • αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων
  • τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών
  • διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής
  • αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου

Ο υφυπουργός, ακόμα, ζητά από την περιφέρεια Αττικής και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να κάνουν ελέγχους για τα εξής:

  • συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Τι λέει το πάρκο

Ο κ. Λεσουέρ σε πρωινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ διαβεβαίωσε πως στο πάρκο ακολουθούνται «όλα τα διεθνή πρότυπα» και συμπλήρωσε πως «είναι πολύ ασφαλής ο χώρος».

Επεσήμανε πως καλύπτονται όλα τα πρότυπα τόσο για τα ζώα όσο και για τους επισκέπτες και σημείωσε πως αυτό ήταν ένα «ακραίο περιστατικό». 

Όσον αφορά στις διαμαρτυρίες, ο ίδιος σημείωσε πως «ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί» και συμπλήρωσε πως σέβεται τις απόψεις τους. 

Πηγή