Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Η σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη

0
42
Μας ενημερώνει ο Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης Ουρολόγος, Διευθυντής του Κέντρου Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας-Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Με αφορμή το μήνα Νοέμβριο, το μήνα της ανδρικής πρόληψης για τον καρκίνο του προστάτη, έναν από τους συχνότερα, εμφανιζόμενους καρκίνους στους άνδρες, παγκοσμίως, τα συμπτώματα, τα αίτια, τις νέες τεχνικές για την αντιμετώπισή του, κυρίως, όμως για τη σημαντικότητα της πρόληψης στη διαδικασία της ίασής, μας ενημερώνει ο Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης Ουρολόγος, Διευθυντής του Κέντρου Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας-Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Γενικά:

Οι περισσότεροι ιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, αφού οι έρευνες έχουν πιστοποιήσει ότι αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες στην Ευρώπη και τη δεύτερη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Θεωρείται μία από τις «ύπουλες» ασθένειες, αφού σε πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος του προστάτη δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος στην αντιμετώπισή του;

Με δεδομένο ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και συνδέεται άμεσα με την ηλικία, σε συνδυασμό με την ευκολία της διαγνωστικής διαδικασίας, όλοι οι άνδρες από μία ηλικία και άνω, δε θα πρέπει να παραμελούν το ετήσιο check up τους. Τα στοιχεία που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας, φανερώνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση εάν η νόσος ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, τότε προλαμβάνονται οι μεταστάσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυγχάνεται πλήρης ίαση. Σε αυτό το πλαίσιο και έχοντας ως αρχή ότι, συνήθως, η μέση ηλικία εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι τα 69 έτη, με συνεχώς μειούμενη ηλικία εμφάνισης, συνίσταται να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος στην ηλικία των 50 ετών και να διενεργείται ετησίως. Σε περιπτώσεις, όμως που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, τότε ο προληπτικός έλεγχος, θα πρέπει να ξεκινά νωρίτερα, στην ηλικία των 40 ετών.

Τι είναι το PSA και τι σχέση έχει με τον καρκίνο του προστάτη;

Το PSA (προστατικό αντιγόνο) είναι μια πρωτεΐνη, η οποία παράγεται απ’ όλους τους άνδρες και βασικός της ρόλος είναι η ρευστοποίηση του σπέρματος κατά την εκσπερμάτωση. Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη έχει άμεση σχέση με την μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου-PSA. Η εξέταση του δείκτη PSA διενεργείται μέσω μίας απλής εξέτασης αίματος που όλοι οι άνδρες πρέπει να κάνουν. Θα πρέπει να τονιστεί πως ο δείκτης PSA δεν έχει φυσιολογική τιμή, καθώς τα επίπεδά του αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία. Η επίσκεψη στον ουρολόγο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι ο μόνος ειδικός που έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να κρίνει τόσο εάν χρειάζονται περεταίρω εξετάσεις αλλά και ποιες ακριβώς.

Ποιος είναι ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας στην πρόληψη;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα σύγχρονο όπλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη που ονομάζεται Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη και διενεργείται στο Μαγνητικό Τομογράφο, σε κέντρα αναφοράς που διαθέτουν εμπειρία και οργανωμένη δομή. Βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μαγνητικής τομογραφίας είναι το ότι μπορεί να εντοπίσει την εστία ή τις εστίες που είναι ύποπτες για καρκίνο, εστιάζοντας αποκλειστικά στον προστάτη αδένα και τις ανατομικές δομές γύρω από αυτόν.

Τι είναι η περινεϊκή fusion βιοψία του προστάτη;

Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο από τον ουρολόγο, το επόμενο βήμα για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι η βιοψία. Κάνοντας χρήση των νέων και πλέον εξελιγμένων τεχνολογιών, η fusion βιοψία του προστάτη παρέχει σωρεία ωφελημάτων, έναντι των παλαιότερων μεθόδων. Ενδεικτικά, θα αναφερθούμε στον τρισδιάστατο παραλληλισμό της μαγνητικής τομογραφίας με τις ζωντανές εικόνες του υπερήχου, που έχουν ως αποτέλεσμα την ακρίβεια και την στοχοποίηση των ύποπτων περιοχών.

 Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει ήδη προμηθευτεί και είναι, πλέον σε λειτουργία, ο βιοϊατρικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για την πραγματοποίηση περινεϊκής fusion βιοψίας του προστάτη. Με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, εκμηδενίζονται οι επιπλοκές από τη βιοψία και τυχόν λοιμώξεις, ενώ παράλληλα, αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας της. Η διαδικασία της βιοψίας γίνεται υπό ήπια γενική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα.

Εξειδίκευση και οργανωμένες νοσοκομειακές δομές

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε στα νοσοκομεία του Ομίλου, την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Παράλληλα, και μέσα από τον υψηλό βαθμό εμπειρίας και εξειδίκευσης της Ομάδας μας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη και ελάχιστα επεμβατική λύση για κάθε περίπτωση, όσο συμπλοκή και αν είναι. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. 

Πηγ΄ή