Ιστορική συμφωνία στην COP28: Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα

0
58

Λευκός καπνός στο Ντουμπάι, «δείχνει» προς το τέλος της εποχής του πετρελαίου – Η ομόφωνη απόφαση καλεί σε μια «μετάβαση» μακριά από τα ορυκτά καύσιμα

Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 να αρχίσουν να μειώνουν την παγκόσμια χρήση ορυκτών καυσίμων για να αποτρέψουν τα χειρότερα από την κλιματική αλλαγή, μια συμφωνία που σηματοδοτεί το ενδεχόμενο τέλος της εποχής του πετρελαίου.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Ντουμπάι μετά από δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων είχε ως στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής ότι ο κόσμος είναι ενωμένος στην επιθυμία του να απομακρυνθεί από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, κάτι που οι επιστήμονες λένε ότι αποτελεί την τελευταία ελπίδα για να αποτραπεί κλιματική καταστροφή.

 

Ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας για το κλείσιμο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα οι αντιπρόσωποι υιοθέτησαν την απόφαση που είχαν προετοιμάσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γεγονός που προκάλεσε παρατεταμένα χειροκροτήματα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για «ιστορική απόφαση για να επιταχυνθεί η κλιματική δράση», δήλωσε ο Σούλταν αλ Τζάμπερ, ο πρόεδρος της διάσκεψης.

Το κείμενο της συμφωνίας αριθμεί 21 σελίδες και σχεδόν 200 παραγράφους. Δεν πρόκειται για ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο, αλλά δείχνει την πορεία προς τα εμπρός όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

 

Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

Οι χώρες θα «συμβάλουν… στη μετάβαση (transitioning away) από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με δίκαιο, εύρυθμο και ισότιμο τρόπο».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται σαφής αναφορά στο μέλλον όλων των ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου) σε κείμενο της COP. Δεν περιλαμβάνει καμία διατύπωση σχετικά με τη «σταδιακή κατάργηση» (phase out) των ορυκτών καυσίμων – κάτι που πολλές κυβερνήσεις ήθελαν.

Αναγνωρίζεται ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα κορυφωθούν πιθανότατα πριν από το 2025 και ότι για τις αναπτυσσόμενες χώρες αυτό μπορεί να συμβεί αργότερα.

Όσον αφορά την προσαρμογή και τη χρηματοδότηση, το κείμενο «επαναλαμβάνει» αντί να «ζητά» από τις ανεπτυγμένες χώρες να παράσχουν στήριξη στα ευάλωτα έθνη που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή.

Πηγή