Κακοκαιρία «Μήδεια»: Μάχη με το χρόνο για 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στην Αττική

0
45

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσουν τις βλάβες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Μήδεια» και άφησαν χωρίς ρεύμα, και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς νερό, χιλιάδες ανθρώπους στο λεκανοπέδιο αλλά και την επίσης πληττόμενη Εύβοια

 

Περίπου 10.000 νοικοκυριά στην Αττική παρέμειναν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και σύνδεση Internet για ακόμη ένα βράδυ, εξαιτίας των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι αυτή την ώρα ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Δίκτυο Μέσης Τάσης της Αττικής και απομένουν κάποια μικρά τμήματα των γραμμών που έχουν υποστεί ζημιές από την πτώση δέντρων λόγω της κακοκαιρίας κυρίως στα Βόρεια Προάστια, προχωρώντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση βλαβών στη Χαμηλή Τάση καθώς και μεμονωμένων παροχών.

Οι εργασίες επικεντρώνονται στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr) .

Ενισχύσεις

 

Την Πέμπτη το πρωί, το συνολικό δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Αττικής – που ανέρχεται σε περίπου 440 άτομα – θα ενισχυθεί περαιτέρω με επιπλέον 25 συνεργεία (περίπου 60 άτομα) που θα προσέλθουν από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος, καθώς έχουν αποκατασταθεί στις περιοχές αυτές οι ζημιές από τη Μήδεια.

Στη Βόρεια Εύβοια, που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την κακοκαιρία, και θρηνεί 2 νεκρούς, μέσα στις επόμενες ώρες ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο και στους τελευταίους 4 οικισμούς. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 νοικοκυριά στην Εύβοια παρέμειναν στο σκοτάδι για τρίτη νύχτα.

 
 

Αλλά και στην Κρήτη, τα εκχιονιστικά προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους, για να απεγκλωβίσουν χωριά στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει και εκεί η έλλειψη ρεύματος, αλλά και νερού.

Αντιπαράθεση για τα άκοπα δέντρα

Στο επίκεντρο της διελκυστίνδας είναι η ευθύνη για την κοπή ή κλάδεμα δέντρων, καθώς η πτώση τους δημιούργησε τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, θα έπρεπε να είχε δράσει προληπτικά ώστε να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, ωστόσο υπογράμμισε ότι ήταν μια πρωτοφανής κακοκαιρία που είχε να συμβεί στην Ελλάδα από το 2003.

«Η ευθύνη βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που έχει τη συντήρηση του δικτύου. Έπρεπε λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει έτσι ώστε να κόψει τα δέντρα και τα κλαδιά που έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Πρόσθεσε δε ότι στη Βόρεια Ελλάδα που αυτά τα καιρικά φαινόμενα είναι πιο συχνά, δεν καταγράφονται τέτοια περιστατικά, γιατί εκεί έχουν γίνει όλα όσα πρέπει. «Στη νότια Ελλάδα που τα φαινόμενα είναι σπάνια, θα έπρεπε από τις προηγούμενες μέρες να έχουν βγει συνεργεία, τα οποία θα έκαναν μια εκτίμηση ποιο κλαδί ή δέντρο είναι πιθανό να πέσει και να το προλάβουμε», σημείωσε.

Κακοκαιρία: Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – Τσίπρα για το επιτελικό κράτος

«Δεν είναι ευθύνη των δήμων»

Απάντηση στην κριτική που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το κατά πόσο θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για την κοπή ή το κλάδεμα δέντρων έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα των δήμων.

Συγκεκριμένα σε έγγραφό του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου επισημαίνεται:

«Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

»Άλλωστε και με πρόσφατο (15.01.2021) έγγραφο προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει.»

Ακόμη, η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι «σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, δεν είναι ούτε τόσο εύκολη ούτε τόσο προφανής, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά από τα δέντρα που έπεσαν, δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Ακόμη πάντως κι αν ένας Δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί, αυτό δεν είναι εύκολο».

Σημειώνει, δε, ότι ακόμη κι έτσι χρειάζεται άδεια του Δασαρχείου για τη διάθεση της ξυλείας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ενημερώσει από τις 15 Ιανουαρίου

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που αποκαλύπτει το Newsbomb.gr, όλοι οι δήμοι των Βορείων προαστίων της Αττικής και τα Δασαρχεία είχαν ενημερωθεί για το αίτημα κοπής δέντρων.

Συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά σχετική άδεια από το δασαρχείο και από τους Δήμους να παραχωρήσουν προσωπικό και τη σχετική βοήθεια για να γίνουν οι εργασίες κλαδέματος των δέντρων.

ΕΜΥ: Ρεκόρ 40 ετών οι χιονοπτώσεις στην Αττική

Όπως προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η χιονόπτωση που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες κατατάσσεται σε μία από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, που συμμετείχε στις συσκέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκαν το πρωί, η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν οι 36 ώρες στην Αττική, με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας επί 24 ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περίπου 20-25 εκατοστά. Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, 15 Φεβρουαρίου, στις 5 το πρωί, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής. Στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν στα υπόλοιπα βόρεια τμήματα του νομού και αργότερα και στα ανατολικά. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας συνεχίστηκαν και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Οι χιονοπτώσεις ήταν πυκνές καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου με πολύ μεγάλες εντάσεις σε όλον τον νομό, ενώ επηρέασαν το κέντρο της πόλης της Αθήνας για 24 ώρες.

Από την πλευρά της η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στις 11 Φεβρουαρίου το οποίο επικαιροποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, συμμετείχε σε συσκέψεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και προχώρησε στην ενεργοποίηση εκτάκτων μετρήσεων/ραδιοβολίσεων και προσωπικού.

 

Πηγή