Κιργιστάν: Η ορμητική πορεία χιονοστιβάδας πάνω σε ομάδα πεζοπόρων

0
38

Δέκα άνθρωποι επέζησαν από την ορμητική πορεία μιας τεράστιας χιονοστιβάδας στα βουνά Tian Shan στο Κιργιστάν.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στο Instagram από τον Harry Shimmin, ένα από τα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα, δείχνουν την ορμητική πορεία της χιονοστιβάδας προς την ομάδα.

Ο Shimmin είχε απομακρυνθεί από την υπόλοιπη ομάδα για να τραβήξει φωτογραφίες όταν άκουσε έναν «βαθύ ήχο πάγου να σπάει πίσω μου» όπως είπε.

«Ήμουν εκεί κάποια λεπτά οπότε ήξερα ότι υπήρχε κάποιο σημείο για να κρυφτώ εκεί δίπλα».

»Μετακινήθηκα μόλις το τελευταίο δευτερόλεπτο και ναι, ξέρω ότι θα ήταν πιο ασφαλές να πάω αμέσως στο καταφύγιο. Γνωρίζω πολύ καλά ότι πήρα ένα μεγάλο ρίσκο. Ένιωθα ότι έχω τον έλεγχο, αλλά το χιόνι άρχισε να έρχεται κατά πάνω μου και σκοτείνιασε και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω, σκέφτηκα ότι μπορεί να πεθάνω».

Τα βουνά Tian Shan εκτείνονται κυρίως στο νοτιοανατολικό Κιργιστάν και στα βορειοανατολικά σύνορά του με την Κίνα. Αποτελούσαν μέρος της αρχαίου εμπορικού δρόμου του μεταξιού από τη Μέση Ανατολή και την Ασία προς τα δυτικά.

Ο Shimmin είπε ότι ήξερε ότι η υπόλοιπη ομάδα του ήταν πιο μακριά, οπότε θα ήταν ασφαλής. χωρίς καμία γρατσουνιά.
Άλλα μέλη της ομάδας, υπέστησαν κάποια μικροτραύματα στα γόνατα ενώ ένας έπεσε από το άλογο.

«Όλη η ομάδα γελούσε και έκλαιγε, χαρούμενη που ζούσε (συμπεριλαμβανομένου του κοριτσιού που έκοψε το γόνατό της). Μόνο αργότερα καταλάβαμε πόσο τυχεροί ήμασταν. 

»Αν είχαμε περπατήσει πέντε λεπτά πιο μακριά στην πορεία μας, θα ήμασταν όλοι νεκροί». 

Πηγή