Κορονοϊός: Ηχηρό καμπανάκι από τα 97 νέα κρούσματα

0
47

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις πάνω από τα μισά νέα κρούσματα του 4ημέρου επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. “Συναγερμός” στην κυβέρνηση σε μια περίοδο που τα μέτρα έχουν χαλαρώσει.

Με προβληματισμό σχετική ανησυχία αλλά και ψυχραιμία παρακολουθεί η πολιτική ηγεσία τη χώρας και η επιστημονική κοινότητα την κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊου των τελευταίων ημερών. Είναι γεγονός ότι μετά από πολλές ημέρες ανακοινώθηκε τόσο μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων τα μισά από τα οποία μάλιστα φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο. Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό για την Κυβέρνηση σε μια περίοδο που τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και επίσης αναμένονται και εισροές τουριστών.  

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το γεγονός με ψυχραιμία, καθώς τα 2/3 των νέων κρουσμάτων έχουν προσδιορισμένη προέλευση και δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δε συνδέονται με ταξίδι ή άλλο αναγνωρισμένο κρούσματα. Από την άλλη μεριά δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι τα κρούσματα συνδέονται με πτήσεις αλλά και το ευρύτατο άνοιγμα της  κοινωνίας εδώ και μερικές εβδομάδες. 

Όπως επισημαίνεται, αρκετοί συμπολίτες μας φαίνεται να μην τηρούν τις  βασικές αρχές υγιεινής τις οποίες έχουν ανακοινώσει από πολύ νωρίς οι υγειονομικές αρχές. Ειδικά την ανάγκη διατήρηση των αποστάσεων και το σωστό πλύσιμο των χεριών. 

 Τα νέα λοιπόν κρούσματα κρούουν ένα συναγερμό στην Κυβέρνηση, η οποία μάλιστα τόνισε ότι “παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί”. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέγει το Johns Hopkings η Ελλάδα είχε το τριήμερα 5-7 Ιουνίου 45 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 52.  

Σύμφωνα με πληροφορίες αν χρειαστεί τις επόμενες μέρες θα ληφθούν έκτακτα αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας τόσο από την είσοδο κρουσμάτων από το εξωτερικό, όσο και για εγχώριες εστίες κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο καραντίνας σε περιοχές, ειδικά στην Ξάνθη, αλλά και η απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένες πόλεις του εξωτερικού.

Αύριο, αναμένονται πτήσεις που τα αποτελέσματα των ελέγχων θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις.

Οι έλεγχοι πάντως γίνονται σε ευρεία κλίμακα και είναι χαρακτηριστικό ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης λήφθηκαν τις τελευταίες μέρες συνολικά περισσότερα από 3.000 δείγματα. Πάνω από 2.700 από τον ΕΟΔΥ και περίπου 400 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Για να γίνει συνείδηση ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τον ιό το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει ξανά καθημερινά στις 18:00, έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Πηγή