Προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο διάστημα, μετά και την πλήρη απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων, με το τελευταίο αυτό της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρου, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.
Χαρακτηριστικός της αυξητικής τάσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες, Τετάρτη, καθώς σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) οι μολύνσεις το τελευταίο 24ώρο ξεπέρασαν τις 10.000 μαζί με τις επαναλοιμώξεις.
Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.288 νέα κρούσματα, 1.274 επαναλοιμώξεις, 15 θανάτους και 103διασωληνωμένους. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο εβδομαδιαίος ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτωνεκτοξεύτηκε στα 4.946 από 3.713 πριν από μία εβδομάδα.
Ανησυχία για πρώιμο καλοκαιρινό κύμα
Ανήσυχος για την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος κορωνοϊού εμφανίζεται ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τακτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Αχιλλέας Γραβάνης.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης, που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον» έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook. Παράλληλα, χαρακτήρισε σοφή και υπεύθυνη απόφαση την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ). «Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο» κατέληξε.
Το 80% των περιοχών παρουσιάζει αύξηση
«Σταθερή αύξηση εμφανίζει το 80% των περιοχών της χώρας» ανέφερε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως δεν είναι ακόμη σαφές εάν η έξαρση οφείλεται στις υπο-παραλλαγές του κορωνοϊού Όμικρον 4 και Όμικρον 5.
«Μέχρι χθες πιστεύαμε πως η διασπορά αυτών των δύο τελευταίων παραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλη ακόμα. Ξέραμε ότι υπάρχουν αναπτύσσονται, αλλά πιστεύαμε πώς δεν έχουν προλάβει να κάνουν μεγάλη διασπορά. Και πιστεύαμε ότι θα δώσουν σημαντική αύξηση από τον Αύγουστο και μετά» δήλωσε στο iatropedia.gr, ο κ. Σαρηγιάννης. Ωστόσο όπως ανέφερε «φαίνεται πως αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα» σημειώνοντας ότι είναι κάτι που εξετάζουν αυτή τη στιγμή.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή οι επιστήμονες θέλουν να δουν «εάν η αύξηση οφείλεται στην Όμικρον 4 και την Όμικρον 5. Αν είναι Όμικρον 2 θα έχουμε διακυμάνσεις, τα δεδομένα τα ξέρουμε. Αν είναι Όμικρον 4 ή Όμικρον 5 τότε θα υπάρξει έντονη δυνατότητα αύξησης αν δεν πάρουμε κανένα μέτρο προστασίας, με τη γενική χαλάρωση που υπάρχει», όπως σημείωσε.