Κορωνοϊός: Η πρώτη αληθινή φωτογραφία του ιού που άλλαξε τη ζωή μας

0
164

Έχει μπει εδώ και ένα χρόνο στη ζωή μας με τα γνωστά τραγικά του αποτελέσματα. Ήρθε η ώρα να δούμε πώς μοιάζει στ’ αλήθεια ο νέος κορωνοϊός.

 

Από την αρχή της πανδημίας έχουμε δει αμέτρητες απεικονίσεις του κορωνοϊού με τη βοήθεια του υπολογιστή. Τώρα, ο ιός SARS-CoV2, o οποίος προκαλεί την ασθένεια Covid-19 «αιχμαλωτίστηκε» για πρώτη φορά με τη βοήθεια της 3-D τεχνολογίας.

Η αυστριακή εταιρεία Nanographics, παρακλάδι του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, χρησιμοποίησε νέες τεχνικές και δημιούργησε τρισδιάστατες εικόνες πραγματικών ιών SARS-CoV-2 από παγωμένα δείγματα, σύμφωνα με την Bild.

Για την εταιρεία «Nanographics», η δημιουργία και απεικόνιση δομικών μοντέλων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επιστημονική έρευνα ρίχνοντας άπλετο φως στον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται η νόσος Covid.

H μελέτη έγινε με τη βοήθεια ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.

«Έγινε εκχύλιση «άθικτων» σωματιδίων του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα, και στη συνέχεια σάρωση με την μέθοδο της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (Cryo-EM) στην οποία το δείγμα καταψύχεται και βομβαρδίζεται από ηλεκτρόνια. Η εκτροπή των ηλεκτρονίων λόγω αλληλεπίδρασης με το δείγμα δίνει μια εικόνα της δομής του ιού», όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα εξηγώντας την μέθοδο φωτογραφικής αποτύπωσης του κορωνοϊού που εφάρμοσε η αυστριακή εταιρεία.