Κορωνοϊός – Κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff: Πώς φτάσαμε στο «φιάσκο» για τα κρούσματα – Τα λάθη στα πρώτα τεστ

0
19

«Γκρίζες ζώνες» στον εργαστηριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό ανέδειξε το συμβάν με το «Mein Schiff 6» και τον υγειονομικό συναγερμό που σήμανε στη χώρα – «Το να έχεις οριακά θετικό τεστ συνεπάγεται περαιτέρω έλεγχο στο εργαστήριο» λέει ειδικός στο protothema.gr

 
«Γκρίζες ζώνες» στον εργαστηριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό ανέδειξε το συμβάν με το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» και τον υγειονομικό συναγερμό που σήμανε το τελευταίο 48ωρο στη χώρα. Στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χαρακτηρίζουν τον συναγερμό, με βάση τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, λανθασμένο, λέγοντας ότι πρόκειται για “false alarm”.

Η ανακοίνωση των 12 θετικών αποτελεσμάτων επί συνόλου 150 δειγμάτων που ελήφθησαν και ελέγχθηκαν, κινητοποίησε την εταιρεία Tui cruises και τις ελληνικές αρχές. Ο έλεγχος επαναλήφθηκε, βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου, εν πλω, καθώς το πλοίο διαθέτει μηχάνημα μοριακού ελέγχου. Ο μοριακός έλεγχος των 12 μελών του πληρώματος διήρκεσε περίπου ένα 24ωρο, καθώς το μηχάνημα του μοριακού αναλυτή μπορούσε να δίδει αποτέλεσμα ανά μια ώρα.

 
Όταν τα χαράματα της Τρίτης το κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε στον Πειραιά και τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ εισήλθαν σε αυτό για τον εκ νέου έλεγχο, τα αποτελέσματα του (δεύτερου) μοριακού ελέγχου ήταν αρνητικά. Ωστόσο, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν rapid test, τα οποία ήταν αρνητικά, και για παν ενδεχόμενο, παρότι δεν προβλέπεται στο πρωτόκολλο, έλαβαν και πάλι δείγμα για μοριακό έλεγχο.

Ωστόσο, η εικόνα που σχηματίζεται για το πεδίο των εργαστηρίων, με αφορμή τον έλεγχο για κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε από ιδιωτικό εργαστήριο στο Ηράκλειο Κρήτης για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρείας, κάθε άλλο παρά λήξη συναγερμού κηρύσσει.

 
Αντιθέτως, δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία για την αξιοπιστία των εργαστηριακών ελέγχων. Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως το πεδίο των εργαστηρίων εμφανίζει μεγάλη ανομοιογένεια και πως τα κριτήρια αξιολόγησης της αξιοπιστίας, ασφάλειας και εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων δεν αφορούν όλα τα εργαστήρια. Ο νόμος προβλέπει πως τα εργαστήρια πρέπει να λαμβάνουν μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία και από φορείς ανεξάρτητους διαπίστευση.

Ωστόσο, στην πράξη είναι θολό τι ισχύει με τα πιστοποιητικά διαπίστευσης και κυρίως με την ουσία των διαπιστεύσεων.

Στελέχη του σχετικού χώρου παραδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα που εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας. «Όλοι λένε πως κάνουν μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό, ωστόσο στην πράξη ουδείς ξέρει τι ακριβώς γίνεται, ποια σετ αντιδραστηρίων προσδιορισμού για κορωνοϊό, με ποια μεθοδολογία εφαρμόζεται, ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν κλπ. Αυτό προφανώς επηρεάζει το αποτέλεσμα» αναφέρει ειδικός με τον οποίο συνομίλησε το protothema.gr.

«Το να έχεις αποτέλεσμα ψευδώς θετικό μπορεί να συμβεί. Φυσικά, το σύνηθες είναι να έχεις αποτέλεσμα ψευδώς αρνητικό, δηλαδή να υπάρχει ιικό φορτίο και να μην είναι ανιχνεύσιμο. Το να έχεις όμως οριακά θετικό τεστ συνεπάγεται περαιτέρω έλεγχο στο εργαστήριο, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται» εξηγεί και καταλήγει, εκτιμώντας πως στην περίπτωση των 12 θετικών τεστ του πληρώματος -που, στη συνέχεια, έβγαιναν αρνητικά- έχει γίνει λάθος στον τρόπο που διενεργήθηκε η εξέταση.