Είσοδος μόνο με εργαστηριακό τεστ για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, φοιτητές.
Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης από κορωνοϊό τελευταίου εξαμήνου ή αρνητικό τεστ θα μπορούν να προσέρχονται στις σχολικές αίθουσες κατά τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022 οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι μαθητές άνω των 12 ετών και οι φοιτητές. Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και φοιτητές το τεστ θα πρέπει να είναι εργαστηριακό και θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με δική τους ευθύνη. Οι μαθητές άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test), το οποίο επίσης θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και τα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν κοντά σε αυτή την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «παροτρύνουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτή την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Στόχος όλων μας η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών».
Το ιικό φορτίο
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.475 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας σε σύνολο 88.069 εργαστηριακών τεστ. Οι θάνατοι νέων ασθενών με COVID-19 είναι 19. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι διασωληνωμένοι ήταν 226, ενώ σταθερή αύξηση καταγράφεται και στις εισαγωγές νέων ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό και οι οποίες έφτασαν χθες τις 246, όταν ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 212. Προς το παρόν το υψηλότερο ιικό φορτίο έχουν περιοχές με υψηλό τουρισμό, με τις Αρχές να ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μετά την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές. Στην Αττική εντοπίστηκαν 949 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 284 και στην Κρήτη συνολικά 468, εκ των οποίων τα 240 στο Ηράκλειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη η πανδημία ασκεί πίεση στο ΕΣΥ και είναι ενδεικτικό ότι στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID-19 θυμίζει πλέον τις ημέρες κορύφωσης του τρίτου κύματος (62 νοσηλεύονταν προχθές και 70 τον περασμένο Φεβρουάριο). Παράλληλα, συνεχίζει να προβληματίζει και η εικόνα πολλών νησιών της χώρας. Χθες στη Ρόδο καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα, στην Κέρκυρα 54, στη Μύκονο 46 και στη Νάξο 24.
Δείκτες
Η πτωτική πορεία των δεικτών μεταδοτικότητας και θετικότητας η οποία παρατηρούνταν το τελευταίο διάστημα έχει ανακοπεί. Ειδικότερα, ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού (Rt) εκτιμάται στο 1.09 και παραμένει σταθερός την τελευταία εβδομάδα. Το ποσοστό θετικότητας με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας αυξήθηκε από το 2,9% στο 3,05%. Τα υψηλότερα ποσοστά –πάνω από το επίπεδο συναγερμού– εντοπίστηκαν στη Νάξο (5,32%) και την Πάρο (4,64%), ενώ πάνω από 3% ήταν τα θετικά τεστ σε Μύκονο, Ρόδο, Χανιά και Χίο.