Κυριάκος Μητσοτάκης / Γέφυρα η Ασημακοπούλου μεταξύ Μαξίμου-Στρασβούργου

0
38

Την επικοινωνιακή και οργανωτική ανασύνταξη της Ευρωομάδας της Ν.Δ. επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόφασή του να ορίσει την  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου εκπρόσωπο Τύπου. Τα συνεχή πλήγματα που μετρά η κυβέρνηση στον άξονα Στρασβούργο-Βρυξέλλες έχουν προκαλέσει αναταράξεις στο Μαξίμου, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ευρωβουλευτίνας σε ρόλο «γέφυρας» με το Μαξίμου.

Το πρωθυπουργικό Βατερλώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε αντιδιαστολή με τις στιγμές δόξας αλά Κογκρέσο που ανέμεναν οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες, αποδόθηκε και στους ελλειμματικούς διαύλους της «Ν.Δ. εσωτερικού» με το ευρωπαϊκό παράρτημα.

Η ακρόαση δε της Ελένης Τουλουπάκη στη Διακομματική Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς, όπου κατήγγειλε την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis, έπιασε στον ύπνο την κυβέρνηση. Απροετοίμαστος για το κλίμα που θα συναντήσει στη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα αποδείχτηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ακούγοντας αμήχανα τους έντονους προβληματισμούς της για την καταβαράθρωση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα.

Αντίβαρο στους φιλιππικούς του Κύρτσου

Η θητεία της στο πόστο της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. το 2013 (επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου) σε συνδυασμό με την επιθετική, παραταξιακή ρητορική της συνέβαλε στην απόφαση του Κ. Μητσοτάκη, όπως ενημερώνουν γαλάζιες πηγές. Η αξιοποίησή της λειτουργεί, ωστόσο, και καταπραϋντικά έναντι του Α. Σαμαρά, που φέρεται ότι είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος μετά το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που καταρρίπτει το αφήγημα περί «σκευωρίας Νοvartis». Το Μαξίμου, άλλωστε, αναζητούσε ένα επικοινωνιακό αντίβαρο έναντι των φιλιππικών του Γ. Κύρτσου κατά της κυβέρνησης, με αιχμή την επιχείρηση κουκουλώματος του σκανδάλου.

Η κυρία Ασημακοπούλου, ωστόσο, χαίρει της εμπιστοσύνης και του πρωθυπουργικού πυρήνα. Οι πιο βιτριολικοί, εντός της Ν.Δ., θυμίζουν την παρουσία της ως μάρτυρα υπεράσπισης του προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού Νίκου Γεωργιάδη στην υπόθεση ασέλγειας σε ανήλικο στη Μολδαβία. Αργότερα, βέβαια, απάντησε πως δεν γνώριζε τίποτα για την ουσία της υπόθεσης και ότι παρέστη στη δίκη αποκλειστικά λόγω της βαθιάς εκτίμησης και της μακροχρόνιας φιλίας που τους συνδέει.

Προοριζόταν και για το κυβερνητικό σχήμα

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχε συζητηθεί η προοπτική αξιοποίησής της στο κυβερνητικό σχήμα. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν βολιδοσκοπήσει ήδη τις προθέσεις της σε περίπτωση διενέργειας ενός «εκλογικού ανασχηματισμού». Ωστόσο, προτιμήθηκε η παραμονή της στο Στρασβούργο.  Όπως άλλωστε σημειώνουν κομματικοί αξιωματούχοι, είναι η μόνη (πλην του Ε. Μεϊμαράκη, που θεωρείται ειδική περίπτωση) που θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την υφιστάμενη Ευρωομάδα της Ν.Δ.

Πηγή