Το Συμβούλιο μεταξύ άλλων ζητάει από την Αγκυρα να «σταματήσει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Eντονα επικριτικά είναι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για την Τουρκία. Τα συμπεράσματα –η αντίδραση του Συμβουλίου στις εκθέσεις της Κομισιόν για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες– περιλαμβάνουν την αναφορά ότι η Τουρκία «πρέπει να σταματήσει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Η Αγκυρα καλείται να «ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. σχετικά με τα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο αλλά και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου –μεταξύ άλλων– του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, σύμφωνα με το Ενωσιακό και το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας». Γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη συνεχιζόμενη διολίσθηση του κράτους δικαίου και τη συστηματική παρέκκλιση από την κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Η κριτική επεκτείνεται στα σημεία της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας στο μεταναστευτικό, τα οποία δεν εφαρμόζει η Αγκυρα, αλλά και στην κακοδιαχείριση της οικονομίας.
Το Συμβούλιο «σημειώνει με λύπη ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ανακαλεί το προηγούμενο συμπέρασμά του, που σημείωνε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν συνεπώς περιέλθει σε κατάσταση ακινησίας και ότι δεν δύναται να ανοίξουν ή να κλείσουν περαιτέρω κεφάλαια».
Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία συναίνεσε στα κοινά συμπεράσματα, στα οποία το Συμβούλιο προσβλέπει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «το συντομότερο δυνατόν», μετά τη συμπερίληψη αναφοράς στα συμπεράσματα ΣΓΥ του Μαρτίου 2020, όπου αναφέρεται η σημασία της καλόπιστης εφαρμογής διμερών συμφωνιών, όπως αυτή των Πρεσπών αλλά και η Συνθήκη περί Καλής Γειτονίας με τη Σόφια. Θα φανεί αν ο συμβιβασμός αυτός αποτελεί προπομπό άρσης του βουλγαρικού βέτο και έναρξης των διαπραγματεύσεων – που ούτως ή άλλως, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, δεν αναμένονται πριν από την ολοκλήρωση των γαλλικών προεδρικών εκλογών τον προσεχή Απρίλιο.
Πολωνία και Ουγγαρία
Σκληρή γλώσσα, εν τω μεταξύ, επιφύλαξε στην Πολωνία και την Ουγγαρία για τις επιδόσεις τους στο πεδίο του κράτους δικαίου η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του ΣΓΥ. Η κ. Γιούροβα είπε ότι η πολωνική κυβέρνηση «έχει αποτύχει να λάβει τα αναγκαία μέτρα» για να συμμορφωθεί με δύο ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την περιστολή της ανεξαρτησίας των δικαστών στη χώρα. Αντίστοιχα αρνητική είναι και η αξιολόγηση της Ουγγαρίας, σύμφωνα με την αρμόδια αντιπρόεδρο, σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ελευθεροτυπία και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Αφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο μη έγκρισης των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των δύο χωρών.