Λεμόνι – Ξινό αλλά… έξτρα ευεργετικό

0
41

Παρά την όξινη γεύση του, το λεμόνι έχει πραγματικά πολλά οφέλη για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Πέρα από την εξαιρετικά «παιχνιδιάρικη» απόχρωση, μιας και το κίτρινο βελτιώνει την διάθεση και την όξινη γεύση του, το λεμόνι αποτελεί «πηγή» αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μετάλλων και πολλών θρεπτικών συστατικών. Και μάλιστα, μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε με μυριάδες τρόπους, από το ξύσμα του μέχρι και το χυμό του, σε αλμυρά αλλά και λαχταριστά γλυκά.

Ποια η διατροφική του αξία

Για ένα αρκετά μικρό φρούτο, τα λεμόνια είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο που ενισχύει τα οστά, μαγνήσιο που τονώνει τη διάθεση και κάλιο που υποστηρίζει τους μυς. Ο πολτός, ο χυμός και η φλούδα περιέχουν φλαβονοειδή και βιταμίνη C.

Επιπλέον, ο πολτός λεμονιού είναι γεμάτος διαλυτές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγιή πέψη, την απορρόφηση των υδατανθράκων και τη διαχείριση της χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ένα ωμό λεμόνι, χωρίς την φλούδα (84 γραμμάρια) περιέχει:

  • 24 θερμίδες
  • Λιγότερο από 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
  • Λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους
  • 8 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 2 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 2 γραμμάρια σάκχαρα

Το λεμόνι και τα οφέλη του

Μερικά από τα πιο σημαντικά του οφέλη, περιλαμβάνουν: 

Ισχυρό ανοσοποιητικό

Όταν πρόκειται για εσπεριδοειδή, τα πορτοκάλια κλέβουν συχνά την παράσταση για την εντυπωσιακή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Ωστόσο, τα λεμόνια έχουν τόση βιταμίνη C όσο 100 γραμμάρια πορτοκαλιού και αυτό χωρίς την φλούδα τους.

Η βιταμίνη C, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, συμβάλλει στη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία παράγουν αντισώματα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που αναγνωρίζουν επιβλαβή μικρόβια στο αίμα και τα καταστρέφουν.

Αποτρέπει τις ασθένειες

Και πάλι, ο πολτός, ο χυμός και η φλούδα του λεμονιού είναι γεμάτα με βιταμίνη C και φλαβονοειδή, δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αυτό αξίζει να σημειωθεί επειδή οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που, σε περίσσεια, μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Για δυνατή καρδιά

Τα οφέλη των διαλυτών φυτικών ινών του πολτού λεμονιού δεν έχουν τέλος. Το λεμόνι υποστηρίζει τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την ποσότητα της χοληστερόλης που απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Πηγή