Μεξικό: Σχεδόν τρεις γυναικοκτονίες κάθε μέρα

0
63
Πάνω από χίλια καταγεγραμμένα περιστατικά μέσα σε έναν χρόνο στη χώρα.

Νέα ετήσια αύξηση κατέγραψε στο Μεξικό επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων γυναικοκτονιών το 2021, ξεπερνώντας πλέον τις χίλιες σε έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς  περί ανρθωποκτονιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο αριθμός των γυναικοκτονιών κατέγραψε νέα αύξηση, μεγέθους 2,7%, φθάνοντας τις 1.004.

Ο απολογισμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που καταγραφόταν το 2015 (427) και αντιστοιχεί σε σχεδόν τρεις γυναικοκτονίες ανά ημέρα.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ έχει επικριθεί από φεμινιστικές οργανώσεις διότι δεν αντιμετωπίζει πιο δυναμικά το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.

Ορισμένοι καταγγέλλουν εξάλλου ότι με την πολιτική του έναντι των καρτέλ, που συνοψίζει με τη φράση «abrazos, no balazos» («αγκαλιές, όχι σφαίρες»), στην πράξη εδραιώνει κλίμα γενικευμένης ατιμωρησίας.

Συνολικά καταγράφηκαν επίσημα 33.308 ανθρωποκτονίες το 2021, δηλαδή διαπράττονταν κατά μέσον όρο 91,25 φόνοι την ημέρα, κάτι που σηματοδοτεί μείωσή τους κατά 3,6% σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

«Στις έξι από τις 32 πολιτείες συγκεντρώνεται το 50% των θυμάτων των ανθρωποκτονιών», τόνισε η υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, η Ρόσα Ισέλα Ροδρίγκες.

Πρόκειται για την πολιτεία του Μεξικού, γύρω από την πρωτεύουσα, τη Γουαναχουάτο (κεντρικά), την Μπάχα Καλιφόρνια και την Τσιουάουα (βόρεια), κατά μήκος των συνόρων με τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες δύο περιοχές μέσω των οποίων διακινούνται ναρκωτικά, τη Χαλίσκο και τη Μιτσοακάν (δυτικά).

«Διαπιστώνουμε πτωτική τάση», ανέφερε με κάποια ικανοποίηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Το 2019 είχε καταγραφεί ρεκόρ 34.690 ανθρωποκτονιών, ενώ το 2020 είχαν σημειωθεί 34.554, παρά τη ραγδαία μείωση των κοινωνικών δραστηριοτήτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Κάπου 340.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2006, τη χρονιά που ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Το Μεξικό μετράει επίσης πάνω από 95.000 εξαφανισμένους, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών.

Οι εξαφανίσεις έγιναν μάστιγα στο Μεξικό τα χρόνια του «βρώμικου πολέμου» των αρχών εναντίον επαναστατικών κινημάτων της αριστεράς, τα χρόνια 1960-1980. Ο αριθμός τους εξερράγη ξανά, όπως και αυτός των ανθρωποκτονιών, από το 2006 και μετά.

Παρά το κύμα της βίας που τη σαρώνει, η χώρα των 128 εκατ. κατοίκων κατατάσσεται στην έβδομη θέση στον κόσμο ως προς τις επισκέψεις τουριστών: έφθασαν τις 45 εκατ. το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Καταγράφηκαν κάποια σποραδικά επεισόδια με θύματα τουρίστες το 2021, όπως στο Τουλούμ, στον Κόλπο του Μεξικού, όπου δυο τουρίστες σκοτώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου. Άλλες πολύ τουριστικές ζώνες πάντως παραμένουν σχετικά ασφαλείας, για παράδειγμα η πολιτεία Οαχάκα (νοτιοδυτικά).

Πηγή