Μετά τον κορωνοϊό, μία άγνωστη εντερική επιδημία: Νέος υγειονομικός συναγερμός στη Βόρεια Κορέα

0
42

Υπάρχουν υποψίες πως πρόκειται για τύφο ή χολέρα.

Η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε σήμερα, Πέμπτη, για το ξέσπασμα μιας αγνώστου ταυτότητας εντερικής επιδημίας σε γεωργική περιοχή. Ο υγειονομικός συναγερμός στη χώρα εντείνεται καθώς συνεχίζεται και η μάχη με την Covid-19. 

O ηγέτης της χώρας,Κιμ Γιονγκ Ουν, έστειλε φάρμακα στην πόλη-λιμάνι Χαετζού ώστε να χορηγηθούν σε ασθενείς που υποφέρουν από «οξεία εντερική επιδημία», όπως μετάφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η επαρχία στην οποία βρίσκεται η Χαετζού, είναι η βασική γεωργική περιοχή της χώρας, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην ήδη τρομερή έλλειψη τροφίμων.

Δεν δόθηκε αριθμός περιστατικών ούτε και περισσότερες πληροφορίες για τη νέα υγειονομική απειλή. 

«Ο Κιμ επεσήμανε την ανάγκη να συγκρατηθεί η επιδημία όσο το δυνατόν νωρίτερα με τη λήψη καλοστημένων μέτρων καραντίνας για τα ύποπτα περιστατικά για τον πλήρη περιορισμό της εξάπλωσής της, επιβεβαιώνοντας περιστατικά μέσω επιδημιολογικής ανάλυσης και επιστημονικών τεστ» αναφέρθηκε στο KCNA.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας που χειρίζεται ενδοκορεατικές υποθέσεις δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το ξέσπασμα της επιδημίας, με τις υποψίες να είναι ότι πρόκειται για τύφο ή χολέρα. 

Οι μυστικές Υπηρεσίες της Νότιας Κορέας σημείωσαν πως ασθένειες όπως ο τύφος ήταν ήδη πολύ διαδομένες στη Βόρεια Κορέα, πριν το ξέσπασμα της Covid. 

«Οι εντερικές ασθένειες όπως ο τύφος και η σιγκέλλωση δεν είναι ιδιαίτερα νέες στη Βόρεια Κορέα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι έρχονται σε μια εποχή που η χώρα ήδη μάχεται με την COVID-19», δήλωσε ο καθηγητής Shin Young-jeon στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Hanyang στη Σεούλ.

Η Σεούλ έχει δηλώσει έτοιμη να συνδράμει τη γείτονά της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα για διάλογο ούτε και τις προσφορές για παροχή εμβολίων. 

Παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον περασμένο μήνα, όπως ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώνει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση. 

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοινώνει καθημερινά τα άτομα που έχουν εμφανίσει πυρετό, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για ασθενείς με κορωνοϊό, λόγω ελλείψεων σε τεστ- όπως υποψιάζονται οι δυτικοί. Ειδικοί εκτιμούν πως ακόμα και αυτά τα νούμερα δεν είναι αληθή. 

Σήμερα ανακοινώθηκαν 260.000 νέα περιστατικά, με το σύνολο να ξεπερνά τα 4,6 εκατομμύρια. Ο αριθμός των θανάτων είναι 73, ωστόσο κρίνεται πως απέχει από τον πραγματικό. 

Πηγή