Μια μερίδα παστίτσιο, νηστίσιμο παρακαλώ…

0
186

 

-«Να σας ενημερώσουμε πως έχουμε και νηστίσιμα πιάτα : μουσακά με κιμά σόγιας, μπιφτέκι λαχανικών και σουπιές με κοφτό μακαρονάκι, ενώ τα γλυκά μας τα βρίσκεται στην κεντρική βιτρίνα , δίπλα από τα τσουρέκια. Όλα με φυτικά έλαια, ροξάκια, σαραγλί με σοκολάτα υγείας, λουκουμάδες ,διάφορα…»

Κάπως έτσι με προϋπάντησε η ευγενέστατη κοπελίτσα, σε μεγάλη αλυσίδα φούρνου-ζαχαροπλαστικής , προσπαθώντας με έκδηλη την αγωνία της και σχεδόν αποστηθίζοντας τον κατάλογο, να μου παρουσιάσει όλο το αρτύσιμο μενού όταν άκουσε την ερώτηση κλειδί «τι νηστίσιμα έχετε;».

Νηστεία και Σαρακοστή , μια σχέση πολυεπίπεδη μέσα στο χρόνο, κρύβοντας στο βαθύ πυρήνα της, την σωματική αυτοκυριαρχία & την ψυχική προετοιμασία για κάτι μεγάλο που ακολουθεί.

Φυσικά η νηστεία δεν συναντάται μόνο στους κόλπους και τα ήθη της Χριστιανικής εκκλησίας , αλλά υπάρχουν καταγραφές είτε στην Αρχ. Ελλάδα ,όπου η νηστεία χρησίμευε εν είδει θεραπείας , είτε στο Ισλάμ όπου την περίοδο του Ραμαζανιού οι πιστοί αυθυποβάλλονται ενστικτωδώς σε μια άκρως επίπονη νηστεία , καθώς και στον εβραϊκό νόμο υπάρχουν διάφορες μέρες νηστείας μέσα στο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ανεξάρτητα αν τα κίνητρα που οδηγούν κάποιον στην νηστεία είναι θρησκευτικά ή απλώς στοχεύουν στην σωματική αποτοξίνωση , είναι κοινό μυστικό πως η πνευματικότητα & η νοητική προγύμναση είναι το σημείο αναφοράς . Όσο και να πεινάσει και να στερηθεί το σώμα, αν ο νους είναι έτοιμος και διατεθειμένος, αυτός θα δώσει την απαραίτητη ,περαιτέρω δύναμη για να συνεχίσει το κορμί να τιθασεύει τις ορέξεις του.

Για κάθε στερημένη μπριζόλα, σουβλάκι , πάστα ή γαλακτομπούρεκο που νοιώθει κάποιος να ξεπερνάει τις αντοχές του η λύση βρίσκεται στην αυτοκυριαρχία. Ο άνθρωπος παραδομένος στην σαρκική του «ατέλεια» βρίσκει αντίβαρο στην εγκράτεια.

Αν λείπει η εγκράτεια όσο και να «ποτίζει» με άλλοθι φυτικής προέλευσης την σοκολατόπιτα που τρώει κάποιος, στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα παραπάνω από να ματαιοπονεί και να ακυρώνει την ίδια του την υπόσταση.

Τι νόημα έχει να απέχει κάποιος από το κρέας ή το τυρί ή το γλυκό που τόσο πολύ λαχταρά και κυριαρχεί την δίαιτα του καθόλο το έτος, με το να το αντικαθιστά με κιμά σόγιας, τυρί «ευλογημένο» ή σοκολάτα υγείας;

Αυτή η κοινή δύναμη του «εσωτερικού» γιατρού που «απαγορεύει» τροφές και συνάμα η κάθαρση μέσω της στέρησης και της εγκράτειας , αυτή είναι που κάνει και εκατομμύρια ακόλουθους να αναγάγουν την ιεροτελεστία της νηστείας, απαραίτητη πριν την λύτρωση.

Η πεμπτουσία της νηστείας , ταπεινή γνώμη του υπογράφοντος, βρίσκεται στην «στέρηση» και την αποτοξίνωση κάθε «ενοχοποιημένου» στοιχείου που βαραίνει το σώμα . Προς Θεού δεν μιλάμε ούτε για ενοχή , ούτε για τιμωρία. Ζητούμενο παραμένει η κάθαρση , και η ψυχοσωματική αλλά και της καρδιάς και της γλώσσας…

Εξάλλου μαζί με την νηστεία , έρχεται η συγχώρεση. Έτσι δεν είναι…;

 

 

Σύνταξη Άρθρου : Παναγιώτης Βασιλείου