Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Google αλλά και των ήδη προωθούμενων επενδύσεων της Microsoft και της Digital Realty στην Ελλάδα για τη δημιουργία data centers, η Lancom αμιγώς ελληνική τεχνολογική εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει τη δική της θέση.
Η εταιρεία, που ξεκίνησε την επιχειρηματική της διαδρομή το 2009 και έχει ήδη τρία data centers, δύο σε Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα, έχει επενδύσει 20 εκατ. ευρώ, με στόχο να εξελίξει την Ελλάδα σε σημαντικό κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων, με την επένδυση-ορόσημο να είναι αυτή για το Balkan Gate Thessaloniki, το πιο σύγχρονο data center στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα πιο εξελιγμένα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το νέο data center της Lancom ενεργοποιήθηκε στις αρχές του έτους, ενώ εντός του 2024, η εταιρεία θα θέσει σε λειτουργία νέο Κέντρο Δεδομένων στην Κρήτη. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο επενδυτικός κύκλος της εταιρείας είναι εν εξελίξει και αφορά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Η εταιρεία διαθέτει επίσης ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο οπτικών ινών 60 χλμ. στη Θεσσαλονίκη και 330 χλμ. στην Αθήνα, και διατηρεί επαφές με περισσότερους από 30 διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αξιοποιήσουν τις υποδομές του Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη, για να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω της ελληνικής αγοράς.
Το Balkan Gate, το τρίτο ιδιόκτητο Data Center της Lancom, αποτελεί το μεγαλύτερο «ουδέτερο» (carrier neutral)κέντρο δεδομένων της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα, πιο προηγμένα και ενεργειακά αποδοτικά Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η αρχική του έκτασή του φτάνει τα 2.500 τ.μ., με αρθρωτό σχεδιασμό, και μπορεί να υποστηρίξει έως και 400 Rackπριν την οριστική επέκτασή του στα 10.000 τ.μ.
Χάρη στη γεωστρατηγική του θέση και σε συνδυασμό με τις λοιπές αντίστοιχες υποδομές της Lancom, μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών που επιδιώκουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην καρδιά των Βαλκανίων. Στόχος άλλωστε της «ουδέτερης» αυτής υποδομής αποθήκευσης δεδομένων είναι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να συνδεθεί με όλους τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς και με μεγάλες διεθνείς τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Σε ότι αφορά στο Balkan Gate Crete, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο Tier III carrier neutral Data Center της περιοχής, με στόχο η εν λόγω επένδυση να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.
Με την ολοκλήρωσή του το Balkan Gate Crete θα διασυνδεθεί άμεσα με τα υπόλοιπα τρία ιδιόκτητα Data Center της εταιρείας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνιακή διαδρομή κατά μήκος της χώρας, η οποία θα προσφέρει εγγυημένη, ασφαλή και ταχύτατη μεταφορά δεδομένων από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο κ. Γιώργος Νώλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.