Νεκρά 1,5 εκατομμύρια ζώα άφησε πίσω της η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής

0
36
Η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής έχει σκοτώσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ζώα και έχει περιορίσει δραστικά την παραγωγή δημητριακών με ανώτατο αξιωματούχο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, να προειδοποιεί: «Βρισκόμαστε τώρα στο χείλος της καταστροφής».

Η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής έχει σκοτώσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ζώα και έχει περιορίσει δραστικά την παραγωγή δημητριακών με ανώτατο αξιωματούχο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, να προειδοποιεί: «Βρισκόμαστε τώρα στο χείλος της καταστροφής».

Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ ανακοίνωσαν επίσης ότι η ξηρασία έχει αφήσει περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους στο Κέρας της Αφρικής αντιμέτωπους με σοβαρή πείνα εν μέσω των πιο ξηρών συνθηκών από το 1981. 

Ως εκ τούτου, ο ΟΗΕ ζητεί 327 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων τους επόμενους έξι μήνες.

Ο Rein Paulsen, διευθυντής έκτακτης ανάγκης και ανθεκτικότητας του FAO, ο οποίος επέστρεψε από την περιοχή την Παρασκευή, είπε ότι υπάρχει ένα «πολύ μικρό παράθυρο» για ανάληψη επείγουσας δράσης και το «κλειδί» θα είναι εάν οι μεγάλες βροχοπτώσεις της περιοχής μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου είναι επαρκείς.

Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της Σομαλίας, της Αιθιοπίας και της Κένυας, έπρεπε να σημειωθούν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, αλλά «ήταν εξαιρετικά φτωχές», είπε

«Ηταν η τρίτη κατα σειράν ελλειμματική περίοδος βροχών, γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στα ευάλωτα νοικοκυριά». Το αποτέλεσμα της ξηρασίας ήταν ότι η συνολική παραγωγή δημητριακών για την τελευταία περίοδο βροχών στη νότια Σομαλία εκτιμήθηκε ότι ήταν 58% χαμηλότερη από τον μέσο όρο.

Πηγή