Νόβακ Τζόκοβιτς: Γιατί οι Αυστραλοί ακύρωσαν ξανά τη βίζα – Ξεκινάει η εκδίκαση

0
30
Η νομική ομάδα του 34χρονου Σέρβου άσκησε έφεση και η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης και δη του δικαστή Άντονι Κέλι, ο οποίος είναι αυτός που είχε δικαιώσει προ ημερών τον νούμερο ένα τενίστα στην διεθνή κατάταξη.

Με διαδικασίες εξπρές συνεχίζεται το θρίλερ με τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, η οποία ακυρώθηκε εκ νέου με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης.

Η νομική ομάδα του 34χρονου Σέρβου άσκησε έφεση και η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης και δη του δικαστή Άντονι Κέλι, ο οποίος είναι αυτός που είχε δικαιώσει προ ημερών τον νούμερο ένα τενίστα στην διεθνή κατάταξη. Εάν δεν γίνει αποδεκτή η έφεση, τότε ο Τζόκοβιτς θα απελαθεί από την Αυστραλία με συνοπτικές διαδικασίες. Το δικαστήριο μεταδίδει την ακρόαση από το κανάλι του στο YouTube. 

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς ζήτησαν από το δικαστήριο να απαγορεύσει την απέλαση του Σέρβου τενίστα από την Αυστραλία.

Πληροφορίες που μεταδίδει το τοπικό The Age αναφέρουν ότι εάν τελικά η υπόθεση οδηγηθεί σε δίκη, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, την Κυριακή θα υπάρχει απόφαση και ο 34χρονος Σέρβος θα λάβει μέρος στο τουρνουά, εφόσον η απόφαση είναι ευνοϊκή για τον ίδιο.

Το σκεπτικό της αυστραλιανής κυβέρνησης

Ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Άλεξ Χόκ, σε δήλωση του, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα:

«Σήμερα άσκησα την εξουσία μου σύμφωνα με το άρθρο 133Γ(3) του νόμου περί μετανάστευσης για να ακυρώσω τη βίζα που κατείχε ο κ. Νόβακ Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και καλής τάξης, στη βάση του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή η απόφαση ακολούθησε εντολές του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού και Οικογενειακού Δικαστηρίου στις 10 Ιανουαρίου 2022, ακυρώνοντας μια προηγούμενη απόφαση ακύρωσης για λόγους διαδικαστικής δικαιοσύνης. Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς. Η κυβέρνηση Μόρισον είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία».

Εν τω μεταξύ, ρεπορτάζ από αυστραλιανά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η απόφαση Χοκ μπορεί να οδηγήσει εκ νέου στη μεταφορά του Τζόκοβιτς στο κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου παρέμεινε για πέντες ημέρες όταν είχε αφιχθεί στη χώρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση δεν ήταν σαφές το κατά πόσο οι αυστραλιανές αρχές σκόπευαν να μεταφέρουν τον 34χρονο Σέρβου στο Park Hotel.

Το The Age δημοσίευσε την πληροφορία ότι οι ομοσπονδιακές αρχές αναμένεται να μεταφέρουν τον Νόλε σε κάποιο κέντρο κράτησης μεταναστών.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αναστάτωση στην διεξαγωγή του Australian Open, καθώς ο νούμερο ένα στην διεθνή κατάταξη τενίστας συμμετείχε κανονικά στην χθεσινή κλήρωση.

Εν τω μεταξύ, αν προχωρήσει η απέλαση του Νόλε, τότε ο Σέρβος πιθανώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να μεταβεί στην Αυστραλία για τρία χρόνια, κάτι που μπορεί στο μέλλον να αναιρεθεί.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Αυστραλία είναι αντίθετη ως προς τη συμμετοχή του τενίστα στη διοργάνωση. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, ρωτήθηκαν 60.000 πολίτες και το 83% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της απέλασης του Σέρβου. Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κοινότητα του τένις, οι απόψεις για τη συμμετοχή του «Νόλε» διίστανται.

Η αντίδραση Μόρισον

Από την πλευρά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, σχολιάζοντας την απόφαση ακύρωσης της βίζας, την συνέδεσε με τη «σκληρή πολιτική προστασίας των συνόρων» της χώρας και το σχέδιο να «κρατήσουμε τους Αυστραλούς ασφαλείς» στο πλαίσιο της πανδημίας.

«Κατανοώ ότι μετά από προσεκτική εξέταση, ο υπουργός ακύρωσε την βίζα του κ. Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και καλής τάξης, στη βάση ότι αυτό ήταν προς το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η πανδημία ήταν απίστευτα δύσκολη για κάθε Αυστραλό, αλλά έχουμε μείνει μαζί και σώσαμε ζωές. Μαζί πετύχαμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ισχυρή οικονομία και τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Οι Αυστραλοί έχουν κάνει πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δικαίως αναμένουν ότι το αποτέλεσμα αυτών των θυσιών θα προστατευθεί. Αυτό κάνει ο υπουργός λαμβάνοντας αυτή την απόφαση. Οι αυστηρές πολιτικές προστασίας των συνόρων έχουν κρατήσει τους Αυστραλούς ασφαλείς, πριν από τον COVID και τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λόγω των αναμενόμενων εν εξελίξει νομικών διαδικασιών, δεν θα προβώ σε κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Από το γραφείο του Αυστραλού πρωθυπουργού εστάλη μήνυμα προς τους βουλευτές με τη σύσταση να αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις, τουλάχιστον για όσο εξελίσσεται η νομική διαδικασία.

Το χρονικό της υπόθεσης

16 Δεκεμβρίου: Ο Τζόκοβιτς διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεσή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας. Το συνοδευτικό του PCR τεστ από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σερβίας, δείχνει ότι υποβλήθηκε σε εξέταση στις 1:05 μ.μ. με ώρα αποτελέσματος στις 8:19 μ.μ.

17 Δεκεμβρίου: Ο Σέρβος ανέφερε ότι παρακολούθησε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Βελιγράδι. Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν χωρίς μάσκα να μοιράζει βραβεία σε παιδιά. Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι δεν του είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του PCR, κάτι που συνέβη μόνο μετά την εκδήλωση. Σημείωσε ότι ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου που έκανε προηγουμένως βγήκε αρνητικό.

18 Δεκεμβρίου: Ο Τζόκοβιτς παραβίασε τους κανόνες απομόνωσης της Σερβίας για μια φωτογράφηση και συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Equipe. Δήλωσε ότι αισθάνθηκε υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει τη συνέντευξη στη L’Equipe, καθώς δεν ήθελε να απογοητεύσει τον δημοσιογράφο.

22 Δεκεμβρίου: Έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα PCR από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σερβίας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

24-25 Δεκεμβρίου: Ο Τζόκοβιτς εθεάθη στο Βελιγράδι, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μαρτυρες. Βίντεο που αναρτήθηκε στα social media ανήμερα των Χριστουγέννων τον δείχνει να παίζει τένις σε δρόμο στο Βελιγράδι.

30 Δεκεμβρίου: Η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας ενημέρωσε τον Σέρβο τενίστα ότι του χορηγήθηκε προσωρινή ιατρική εξαίρεση λόγω προηγούμενης μόλυνσης. Σε επιστολή με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου, οι διοργανωτές του Australian Open ανέφεραν ότι η εξαίρεση χορηγήθηκε από μια ομάδα ειδικών ιατρών και εξετάστηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας, όπου διεξάγεται το τουρνουά.

1 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς είπε στον μάνατζέρ του να συμπληρώσει την ταξιδιωτική δήλωση προκειμένου να εισέλθει στην Αυστραλία. Στη δήλωση ανέφερε ότι δεν είχε ταξιδέψει τις 14 ημέρες πριν από την αναμενόμενη αναχώρησή του από την Ισπανία στις 4 Ιανουαρίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων ενημέρωσε ότι ο Τζόκοβιτς πληρούσε τις προϋποθέσεις για άφιξη χωρίς καραντίνα στην Αυστραλία. Αργότερα, ο παίκτης παραδέχτηκε ότι το έντυπο μετανάστευσης περιείχε ένα λάθος, καθώς δεν γνωστοποίησε ότι είχε ταξιδέψει μεταξύ Σερβίας και Ισπανίας δύο εβδομάδες πριν από την αναχώρησή του.

2 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς έλαβε άδεια ταξιδιού από την κυβέρνηση της Βικτώριας. Εθεάθη να χαιρετάει έναν θαυμαστή σε βίντεο στη Μαρμπέγια της Ισπανίας.

4 Ιανουαρίου: «Κατευθύνομαι προς την Ασυτραλία με εξαίρεση», ανακοίνωσε ο Τζόκοβιτς με μια ανάρτηση στο Instagram, λίγο πριν πετάξει από την Ισπανία μέσω Ντουμπάι στη Μελβούρνη. Η επικείμενη άφιξή του προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στην Αυστραλία, η οποία έχει εφαρμόσει μερικά από τα πιο σκληρά lockdown παγκοσμιως για την Covid-19.

5 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Tullamarine της Μελβούρνης στις 23:30.

6 Ιανουαρίου: Οι Συνοριακές Δυνάμεις της Αυστραλίας συνέλαβαν τον αστέρα του τένις σε ένα δωμάτιο στο αεροδρόμιο τη νύχτα. Του κοινοποίησαν την πρόθεσή τους να τον απελάσουν. Ο Σέρβος πρόεδρος αντιτάχθηκε με δηλώσεις του στην κυβέρνηση της Αυστραλίας.

7 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς έμεινε 72 ώρες κατά τη διάρκεια των Ορθόδοξων Χριστουγέννων σε ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο, αφού το δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει την έφεσή του κατά της ακυρωμένης βίζας του.

10 Ιανουαρίου: Σε μια διαδικτυακή δικαστική διαδικασία, ο Τζόκοβιτς αφέθηκε ελεύθερος από το καθεστώς κράτησης. Ο δικαστής Άντονι Κέλι ακύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την απόρριψη της βίζα του με την αιτιολογία ότι ήταν παράλογη. Ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης Αλεξάντερ Χοκ δήλωσε ότι θα σταθμίσει τη χρήση προσωπικών εξουσιών για την απέλασή του ούτως ή άλλως. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Τζόκοβιτς ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία, με τον ίδιο να προπονείται στην αρένα Rod Laver.

11 Ιανουαρίου: Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχονται σε αντίθεση με τη δήλωση του εντύπου μετανάστευσης του Τζόκοβιτς ότι δεν ταξίδεψε για 14 ημέρες πριν εισέλθει στη χώρα.

12 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς δημοσίευσε μια δήλωση στο Instagram ζητώντας συγγνώμη για το λάθος στο έντυπο και για το γεγονός

ότι έσπασε την καραντίνα προκειμένου να κάνει μια φωτογράφηση με την Equipe.

13 Ιανουαρίου: Ο Σέρβος συμπεριλήφθηκε στην κλήρωση του Australian Open. Η αυστραλιανή κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τη βίζα του.

Πηγή