Ξεκίνησε η επιστράτευση γιατρών στην Αττική

0
65

Ξεκίνησε η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών -παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών γιατρών- στην Αττική, όπως αποκάλυψε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

 

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Βασίλης Κικίλιας.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, τα φύλλα πορείας για τους ιδιώτες γιατρούς που θα συνδράμουν το ΕΣΥ είναι έτοιμα και θα αποσταλούν σε 206 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς κάτω των 60 ετών.

 
 

Η επίταξη θα έχει διάρκεια ένα μήνα.

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Υγείας απαντούν σε 16 ερωτήσεις – απαντήσεις για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση της επιστράτευσης.

«Στο πιο κρίσιμο στάδιο του “πολέμου” με την πανδημία, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι άνθρωποι που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές μετά την επισημοποίηση της απόφασης για την επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης συμπλήρωναν ότι:

«Γι´ αυτό ενεργοποιείται το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας, για υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Της απόφασης πάντως έχουν προηγηθεί διαδοχικά μηνύματα που αποσκοπούσαν στην αντιστροφή της μειωμένης συμμετοχή, με τις δηλώσεις να φθάνουν έως την Κυριακή στις 61.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής»:

«Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει.

Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα υπενθύμισε και τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της επίταξης των ιατρικών υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης:

«Εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια. Όμως τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του».

Το «σήμα» Κικίλια

Είχε προηγηθεί το σήμα του υπουργού Υγείας:

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη», είπε το βράδυ του Σαββάτου ο Βασίλης Κικίλιας από τη γενική εφημερία του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Ο κ. Κικίλιας μάλιστα, αφού ευχαρίστησε το προσωπικό του ΕΣΥ, των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων είχε προσθέσει με νόημα:

«Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο».

Εφημερίες μάχης το Σαββατοκύριακο

Στο μεταξύ, τις 1.000 άγγιξαν οι εισαγωγές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τα νοσοκομείατης Αττικής, κυρίως, να περνούν εξαιρετικά δύσκολες ώρες.

Συγκεκριμένα, μέσα σε 48 ώρες έγιναν 940 εισαγωγές με τους εφημερεύοντες γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες συνθήκες.

Η εφημερία στον «Ευαγγελισμό» θύμιζε «μάχη» με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να περιμένουν στην ουρά για να μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τους εφημερεύοντες γιατρούς. Μέχρι τις 6 το πρωί είχαν γίνει 180 εισαγωγές εκ των οποίων το 1/3 ήταν ασθενείς με covid-19. Επιπλέον ανέφερε ότι κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα γίνονται περίπου 70 περιστατικά covid και χρειάζεται 20 με 25 να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία.

 

Πηγή