ΟΗΕ: Το 40% των εδαφών της Γης έχει υποβαθμιστεί

0
196

Και οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη υφίστανται τις συνέπειες.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα συνεχίζει να καταστρέφει τον πλανήτη, με τουλάχιστον το 40% των εδαφών να χαρακτηρίζεται ως «υποβαθμισμένο», ενώ οι μισοί πολίτες του κόσμου υφίστανται τις επιπτώσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η ικανότητα του κόσμου να θρέψει έναν αυξανόμενο πληθυσμό τίθεται σε κίνδυνο από τις αυξανόμενες καταστροφές, οι περισσότερες από τις οποίες προκαλούνται από την παραγωγή τροφίμων. 

Η υποβαθμισμένη γη –η οποία έχει εξαντληθεί από φυσικούς πόρους, γονιμότητα, νερό, βιοποικιλότητα, δέντρα ή αυτοφυή βλάστηση– βρίσκεται σε όλο τον πλανήτη μας. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την υποβαθμισμένη γη ως άνυδρη έρημο, τροπικά δάση που καταστρέφονται από υλοτόμους ή περιοχές που καλύπτονται από αστική εξάπλωση, αλλά περιλαμβάνει επίσης φαινομενικά «πράσινες» περιοχές που καλλιεργούνται έντονα ή έχουν απογυμνωθεί από φυσική βλάστηση.

Η καλλιέργεια τροφίμων σε υποβαθμισμένα εδάφη γίνεται σταδιακά πιο δύσκολη, καθώς υδάτινοι πόροι εξαντλούνται, μεταξύ άλλων. Η υποβάθμιση συμβάλλει, επίσης, στην απώλεια φυτικών και ζωικών ειδών και μπορεί να επιδεινώσει την κλιματική κρίση περιορίζοντας την ικανότητα της Γης να απορροφά και να αποθηκεύει άνθρακα.

Οι περισσότερες καταστροφές από τους ανθρώπους προήλθαν από την παραγωγή τροφίμων, ενώ και η κατανάλωση άλλων αγαθών, όπως ρούχων, συμβάλλουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση του φαινομένου. Μεγάλο μέρος της υποβάθμισης είναι πιο ορατό στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά η βασική αιτία της υπερκατανάλωσης κυριαρχεί στον πλούσιο κόσμο, για παράδειγμα στην αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος, που απαιτεί πολύ περισσότερους πόρους από την καλλιέργεια λαχανικών, και στη fast fashion, τα ρούχα της οποίας φοριούνται για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια πετιούνται.

Χωρίς επείγουσα δράση, η υποβάθμιση του εδάφους θα συνεχιστεί.

Ο Ibrahim Thiaw, εκτελεστικός γραμματέας του ΟΗΕ της σύμβασης για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, δήλωσε: «Η υποβάθμιση της γης επηρεάζει τα τρόφιμα, το νερό , τον άνθρακα και τη βιοποικιλότητα. Μειώνει το ΑΕΠ, επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων, μειώνει την πρόσβαση σε καθαρό νερό και επιδεινώνει την ξηρασία».

Πηγή