Οι 10 «πιο παραμελημένες» κρίσεις προσφύγων εκτυλίσσονται όλες στην Αφρική

0
44

Ο πλανήτης «κλείνει τα μάτια σε βάρβαρες επιθέσεις σε βάρος αμάχων».

Οι δέκα «πιο παραμελημένες» κρίσεις εκτοπισμού πληθυσμών εντοπίζονται για πρώτη φορά όλες στην Αφρική, τονίζει το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Norwegian Refugee Council, NRC).

Σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, το NRC εκφράζει την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχει για την ήπειρο η έμφαση που δίνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

H MKO δημοσιεύει κάθε χρόνο κατάλογο με τις πιο «παραμελημένες κρίσεις εκτοπισμού πληθυσμών» στον κόσμο, βασιζόμενη σε τρία κριτήρια: την έλλειψη πολιτικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας για να βρεθούν λύσεις· την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης· και τη χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

Η κατάταξη το 2021 καταδεικνύει «τη χρόνια αποτυχία όσων λαμβάνουν αποφάσεις, των δωρητών και των μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν τις συρράξεις και τα ανθρώπινα δεινά στην ήπειρο αυτή», τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ, ο Γιαν Έγκελαντ.

Αν και πολύ συχνά το μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου το καταλαμβάνουν αφρικανικές χώρες (8 στις 10 το 2020), το 2021 είναι η πρώτη χρονιά που «και οι δέκα εντοπίζονται στην Αφρική», τονίζεται στην έκθεση.

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, η ΛΔ Κονγκό είναι παράδειγμα «παραμέλησης», καθώς φιγουράρει στον κατάλογο αυτό «για έκτη συνεχόμενη φορά», τονίζει το NRC, με 5,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους, ειδικά στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Πρόκειται για μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του αιώνα, και παρ’ όλ’ αυτά εντός και εκτός Αφρικής, εκείνοι που έχουν τη δύναμη να το αλλάξουν αυτό κλείνουν τα μάτια μπροστά στα κύματα βάρβαρων και στοχευμένων επιθέσεων εναντίον αμάχων και κάνουν κοινότητες κομμάτια», συνεχίζει η ΜΚΟ.

Στη δυτική Αφρική, η Μπουρκίνα Φάσο, όπου πλέον οι εκτοπισμένοι έχουν ξεπεράσει τους 1,75 εκατ., ειδικά στον βορρά, όπου μαίνονται επιθέσεις τζιχαντιστές, καταλαμβάνει τη 2η θέση, ακολουθούμενη από το Καμερούν, το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ, το Μαλί, το Σουδάν, τη Νιγηρία, το Μπουρούντι και την Αιθιοπία.

Η πείνα αυξάνεται στις περισσότερες από τις χώρες αυτές, κυρίως εξαιτίας της επιδείνωσης της διατροφικής κατάστασης λόγω της «ανόδου των τιμών των σιτηρών και των καυσίμων» συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιεί το NRC.

Εξάλλου, πολλές από τις σημαντικότερες δωρήτριες χώρες οδεύουν να αποφασίσουν ή οδεύουν ήδη να μειώσουν τη βοήθεια που χορηγούν στην Αφρική, για να ανακατευθύνουν κεφάλαια στην Ουκρανία» ή στην υποδοχή ουκρανών προσφύγων στο έδαφός τους.

Πηγή