Στην εκτίμηση ότι η αναγνώριση των αποσχιστικών οντοτήτων της ανατολικής Ουκρανίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν μόνο το προοίμιο ευρείας στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας συγκλίνουν ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
Μία ημέρα μετά την αναγνώριση των αποσχιστικών οντοτήτων που έχουν δημιουργήσει οι ρωσόφωνοι σύμμαχοί του στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της ριψοκίνδυνης επιλογής του, καθώς Ευρωπαϊκή Ενωση, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέα σειρά κυρώσεων εις βάρος της χώρας του.
Σκληρή βρετανική στάση
Η βρετανική κυβέρνηση παράλληλα επέβαλε κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρεις δισεκατομμυριούχους που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο Γκενάντι Τιμτσέκνο, μεγαλομέτοχος της Rossiya Bank και του δημοσιογραφικού συγκροτήματος National Media Group, το οποίο υποστηρίζει ενεργά την εξωτερική πολιτική του Ρώσου προέδρου, ιδιαίτερα στο Ουκρανικό. Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από την UEFA να αναθεωρήσει τον προγραμματισμό της, που προέβλεπε να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη, τον Μάιο, ο τελικός του Champions League στο ποδόσφαιρο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις που αποκλείουν από τις διεθνείς συναλλαγές δύο μεγάλες ρωσικές τράπεζες, θίγουν τα ρωσικά κρατικά ομόλογα και πλήττουν ανθρώπους της ρωσικής ελίτ μαζί με τις οικογένειές τους. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στήνει επιχειρηματολογία για να κάνει πολύ περισσότερα από όσα έχει κάνει», είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Ελπίζω να υπάρχει ακόμη περιθώριο για διπλωματία». «Δεν υπάρχει δικαιολογία. Αν προχωρήσει θα φέρει την ευθύνη μόνο αυτός», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζο Μπάιντεν προσέθεσε ότι αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Ευρώπη θα μετακινηθούν προς την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αμυντική κίνηση. «Θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα εδάφους του ΝΑΤΟ» είπε. Τέλος, προετοίμασε τους Αμερικανούς ότι οι συνέπειες της κλιμάκωσης θα γίνουν αισθητές και στις ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα λάβει μέτρα ώστε «οι κυρώσεις να πονέσουν τη ρωσική οικονομία και όχι τη δική μας».
Εξουσιοδότηση για χρήση στρατιωτικής ισχύος εκτός συνόρων ζήτησε από το Κοινο-βούλιο ο Πούτιν.
Εν τω μεταξύ, στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παρέμενε μέχρι χθες το βράδυ συγκεχυμένη. Διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα χωρίς διακριτικά εθεάθησαν στο Ντονέτσκ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, και ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Τζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στο Ντονμπάς», αν και διευκρίνισε πως «δεν πρόκειται για μαζική εισβολή».
Νέες ανησυχίες
Σε δηλώσεις του, όμως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προκάλεσε ανησυχίες, καθώς διευκρίνισε ότι η αναγνώριση των δύο αυτόκλητων «Δημοκρατιών» από τον Πούτιν έγινε μέσα στα σύνορα που προβλέπει το σύνταγμά τους. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζονται ως εδάφη τους και οι περιοχές του Ντονμπάς που ελέγχονται σήμερα από τον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού λιμένα της Μαριούπολης, μιας πόλης με αξιόλογη ελληνική ομογένεια. Μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη ήρθε χθες το απόγευμα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε και πήρε από την Ανω Βουλή εξουσιοδότηση για χρήση στρατιωτικής ισχύος στο εξωτερικό, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την εγκατάσταση ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.
O Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ ήταν από καιρό νεκρές, κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να αποσύρει το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.