«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ανησυχία των ειδικών για τα λύματα της Αττικής και για ένα πιθανό τρίτο, «ολέθριο», κύμα κορωνοϊού.
Οι επιστήμονες, ειδικότερα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα τις Αττικής, που παρατηρείται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των ειδικών προειδοποιεί και για ένα τρίτο κύμα, το οποίο το σύστημα υγείας της χώρας δεν θα αντέξει.
«Το ΕΣΥ δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα»
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε σε υπολογισμούς που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα περίπου το Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά και δεν θα γίνει το ίδιο με Ιταλία και Ισπανία.
Ειδικά για την Αττική ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα, γι’ αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ.
Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών.
«Αν το τρίτο κύμα χτυπήσει την Αθήνα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες»
Την ανησυχία του μήπως η μερική αποκλιμάκωση προκαλέσει έκρηξη της πανδημίας εξέφρασε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.
«Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», σημείωσε.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση.
Τόνισε δε ότι ότι αυτό πουν τον φοβίζει περισσότερο είναι το σταδιακά άνοιγμα της αγοράς επισημαίνοντας ότι αυτό «πρέπει να γίνει με προσοχή και σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε ότι «το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».
«Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι»
Αισιόδοξο μήνυμα ότι επιστρέφουμε σε κάποια κανονικότητα, χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας.
«Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ανοίγει υπάρχει το επιδημιολογικό ρίσκο, το οποίο παρατηρούν οι ειδικοί, ώστε να μην υπάρξει έξαρση», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Για το επόμενο βήμα, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι προτεραιότητα είναι η Γ’ Λυκείου.
«Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού».
Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι μέχρι και χτες είχαν εμβολιαστεί 44.000 συμπολίτες μας. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα παραλάβουμε 430.000 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο και θα εμβολιαστούν 220.000 άνθρωποι.
«Αν τους επόμενους μήνες έχουμε εμβολιάσει τους άνω των 70 που είναι και οι πιο ευπαθείς, από το Μάρτιο η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη», είπε.
Σχετικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,4% του πληθυσμού της. Μόνο μία χώρα στην Ευρώπη έχει πάνω από 1%».
Ο χειμώνας θα φύγει με περιορισμούς;
Όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων έχει μειωθεί τα επίπεδα που βρισκόταν γύρω στις 20 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, ο αριθμός τους είναι υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο της ημέρας που αποφασίστηκε η εφαρμογή του lockdown (4 Νοεμβρίου).
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ειδικοί «βλέπουν» περιορισμούς ως το τέλος του χειμώνα.
Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 445 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 144.738 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 52,2% άνδρες.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 353 (68,8% άνδρες).
Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 445 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή, τα 172 εντοπίζονται στην Αττική και 75 στη Θεσσαλονίκη.