Σκανδαλώδεις γκάφες και νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας σηματοδοτούν την αρχή του τέλους του Μπόρις Τζόνσον.
Ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των φλεγματικών Βρετανών. Τελευταία σταγόνα, οι αποκαλύψεις σχετικά με τα έργα και τις ημέρες του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εν καιρώ πανδημίας και εξουθενωτικών περιορισμών.
Μια φωτογραφία, που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian, απαθανατίζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να απολαμβάνει χαλαρά το ποτό του, με 19 συνεργάτες του, στους κήπους της πρωθυπουργικής κατοικίας ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Μαΐου του 2020. Την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή, η ελευθερία των συμπατριωτών του είχε περιοριστεί δραματικά εξαιτίας του «απαγορευτικού» το οποίο είχε επιβληθεί προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Οχι μόνο είχε μπει «στον πάγο» κάθε κοινωνική συναναστροφή, αλλά ακόμη και στις κηδείες η παρουσία των οικείων και φίλων είχε περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό, αποστερώντας από πολλούς την ευκαιρία να πουν το τελευταίο αντίο στους αγαπημένους τους.
Προκειμένου να εξηγήσει τα ανεξήγητα, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της μετάλλαξης «Ομικρον» και οι πιθανότητες νέων περιοριστικών μέτρων, ακόμη και αυστηρού lockdown, αυξάνονται καθημερινά, μαζί με τα νέα κρούσματα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε ότι η συνάθροιση των συνεργατών του πρωθυπουργού στον κήπο του νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ «ήταν μια χαλαρή συγκέντρωση για συζήτηση των θεμάτων της δουλειάς, ύστερα από μια δύσκολη ημέρα», για να προσθέσει αργότερα ότι ήταν «συνάντηση εργασίας αφού όλοι οι παριστάμενοι φορούσαν κοστούμια». Εφόσον, λοιπόν, ήταν μια «συνάντηση εργασίας», η πρωθυπουργική συντροφιά δεν παραβίασε τους κανόνες του lockdown.
Στην επίμαχη φωτογραφία, ο πρωθυπουργός κάθεται και συζητά με τη σύζυγό του, που κρατάει στην αγκαλιά της τον νεογέννητο γιο τους, ενώ στο τραπέζι δεσπόζει μια πιατέλα με τυριά και ποτήρια με κόκκινο κρασί. Κατά πόσον αυτή η εικόνα συνάδει με μια βραδιά εργασίας είναι αμφίβολο. Δεν φαίνεται, μάλιστα, να πείστηκαν ούτε οι Βρετανοί εκλογείς, όπως αποδεικνύει δημοσκόπηση της Ipsos-Mori που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το «σκάνδαλο της φωτογραφίας». Oπως αποκαλύπτεται, οι έξι στους δέκα Βρετανούς δεν θεωρούν πιθανό ότι ο Τζόνσον θα παραμείνει πρωθυπουργός έως τα τέλη του 2022. Η υπόθεση της συγκέντρωσης στην πρωθυπουργική κατοικία ήδη διερευνάται από την αρμόδια κυβερνητική Αρχή.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες και η «ανταρσία» των κυβερνητικών βουλευτών και ο έντονος σκεπτικισμός, τουλάχιστον, δέκα μελών του υπουργικού συμβουλίου όσον αφορά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της «Oμικρον». Τη Δευτέρα, έπειτα από μαραθώνια κυβερνητική σύσκεψη και ενημέρωση από την επιστημονική επιτροπή για την κατακόρυφη αύξηση των νοσηλειών, ο Τζόνσον επέλεξε να τηρήσει στάση αναμονής, χωρίς νέα μέτρα αλλά και χωρίς να αποκλείει τίποτα για το μέλλον, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι όσο νωρίτερα επιβληθούν μέτρα τόσο καλύτερα. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης ο Τζόνσον προσπάθησε να δικαιολογήσει την κωλυσιεργία του, λέγοντας ότι «είναι αναγκαίο να διασαφηνιστούν κάποια πράγματα προτού γίνει το επόμενο βήμα».
Καταψήφισαν το «Σχέδιο Β»
Η πραγματικότητα είναι ότι την περασμένη εβδομάδα η επιβολή μέτρων (ενθάρρυνση της τηλεργασίας, υποχρέωση «υγειονομικών πάσων» για την είσοδο σε κλειστούς χώρους και μάσκας σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς) στο πλαίσιο του «Σχεδίου Β» καταψηφίστηκε από 100 βουλευτές των Τόρηδων. Ταυτόχρονα προκάλεσε την παραίτηση του λόρδου Ντέιβιντ Φροστ, του υπουργού που διαχειριζόταν τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό, ο λόρδος Φροστ εξέθεσε σειρά διαφωνιών του σχετικά με τις πολιτικές επιλογές του Μπόρις Τζόνσον, εστιάζοντας, όμως, την προσοχή του στην επιβολή νέων μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς της «Ομικρον».
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Βρετανία, η παραίτηση του λόρδου Φροστ οριοθέτησε το τέλος της χειρότερης εβδομάδας του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία. Oπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η συμπεριφορά του πρωθυπουργού και η πεποίθησή του ότι δεν έχει να λογοδοτήσει σε κανέναν, όπως φάνηκε μέσα από τη δικαιολόγηση της παραβίασης του lockdown, προκάλεσε την κυβερνητική κρίση. Η διστακτικότητα του Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει σκληρά μέτρα, παρά τις απτές επιστημονικές αποδείξεις, οφείλεται απλώς στη συνειδητοποίηση ότι δεν βρίσκεται πια σε θέση ισχύος ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα εξ οικείων βέλη των κυβερνητικών βουλευτών. Οι πομπώδεις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «η COVID θα νικηθεί» και ότι η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τα lockdowns είναι μη αναστρέψιμη διαψεύσθηκαν από την πραγματικότητα, αποδεικνύοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «είναι γυμνός».