Πέντε σημάδια που αποκαλύπτουν ότι έχετε εμμονή με την άσκηση

0
35

Είναι δυνατό να έχουμε εμμονή με τη γυμναστική; Ναι απαντά η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη και μας εξηγεί ότι ο εθισμός στη γυμναστική αποτελεί μια μορφή ψυχικής διαταραχής. Δείτε ποια σημάδια πρέπει να μας θορυβήσουν ότι η σχέση μας με τη γυμναστική δεν είναι και η πλέον ισορροπημένη

 
*Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη
 
Ο εθισμός στην άσκηση δεν είναι επίσημη ψυχική διαταραχή. Ωστόσο, συχνά παρατηρείτει σχέση μεταξύ της ψυχαναγκαστικής άσκησης και της διαταραγμένης διατροφής. Στην πραγματικότητα, ο σύνδεσμος είναι τόσο ισχυρός, που ορισμένοι ερευνητές λένε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.
 
Ενώ η συνήθεια της καταναγκαστικής άσκησης είναι ευρεία, η δυνατότητα έγκαιρης αναγνώρισης των σσυμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε τον φαύλο κύκλο, πριν φτάσει στο επίπεδο του εθισμού.
 
Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι η συνήθειά σας για άσκηση προέρχεται από καταναγκαστικούς παράγοντες:
 
1.Ασκείστε ως αντιστάθμισμα σε γεύματα ή για να αλλάξετε μέρη του σώματος που δεν σας αρέσουν
 
Το μεγαλύτερο σημάδι ότι η συνήθεια άσκησής σας είναι στην πραγματικότητα ανθυγιεινή είναι εάν ασκείστε πολύ συχνά και έντονα, για να αντισταθμίσετε ή να τιμωρήσετε τον εαυτό σας για την καθημερινή σας πρόσληψη τροφής ή αυτό που αντιλαμβάνεστε ότι δεν σας αρέσει για το σώμα σας.
 
2. Είστε πάντα στο γυμναστήριο
 
Εάν το προσωπικό του γυμναστηρίου γνωρίζει περισσότερα για εσάς απ’ ότι οι συνάδελφοί σας, μπορεί να ξοδεύετε πολύ περισσότερο χρόνο εκεί απ’ ότι θα έπρεπε.
 
Ενώ οι αρκετά fit μπορεί να περνούν μερικές ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο, όπως μια ώρα την ημέρα, εκείνοι που έχουν εμμονή με το γυμναστήριο και την άσκηση μπορεί να περνούν τρεις ή τέσσερις ώρες εκεί κάθε μέρα ή να συχνάζουν στο γυμναστήριο μερικές φορές την ημέρα.
 
3. Νιώθετε κουρασμένοι τις περισσότερες φορές
 
Οι ανθυγιεινές συνήθειες στο γυμναστήριο συχνά οδηγούν σε κούραση και εξάντληση, από το να αφιερώνετε πολύ χρόνο στην προπόνηση και να μην έχετε αρκετό χρόνο στην ξεκούραση του σώματός σας.
 
Έρευνες λένε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος στο σώμα σας και στο μυϊκό σας σύστημα, με αποτέλεσμα να αρρωστήσετε ή να τραυματιστείτε απ’ αυτή την υπερβολική εκγύμναση.
 
4. Αλλάζετε σχέδια για να προσαρμόσετε το πρόγραμμα προπόνησής σας
 
Ακυρώνετε σχέδια την τελευταία στιγμή ή κάνετε προσαρμογές στο πρόγραμμά σας για να καλύψετε τις προπονήσεις σας;
 
Οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με το γυμναστήριο συχνά αλλάζουν τα σχέδιά τους ή σχεδιάζουν δραστηριότητες και κοινωνικές δεσμεύσεις γύρω από το χρόνο που συνήθως περνούν στο γυμναστήριο.
 
Για παράδειγμα, κάποιος που έχει εθισμό στην άσκηση μπορεί να αρνηθεί να πάει για δείπνο με φίλους, επειδή παρεμποδίζει τις ώρες που θα περνούσε στο γυμναστήριο.
 
5. Τα συναισθήματά σας για την άσκηση περιλαμβάνουν τη λέξη «πρέπει», ενοχή και άγχος
 
Όσον αφορά την άσκηση, ο στόχος είναι να αισθάνεστε καλύτερα – όχι χειρότερα – ενώ την κάνετε. Τα ακόλουθα σημάδια δείχνουν ότι μια υγιής σχέση με τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μεταβαίνει σε μια ανθυγιεινή συνήθεια, εμμονή ή επικίνδυνο καταναγκασμό:
  • Διατηρείτε μια άκαμπτη άσκηση, παρά τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες ή τις απειλές για τη σωματική σας υγεία ή ψυχική υγεία ή και τα δύο
  • Ο κύριος στόχος σας είναι να καίτε θερμίδες ή να χάσετε βάρος
  • Βιώνετε επιμονή
  • Φόβος, άγχος ή στρες σχετικά με αρνητικές αλλαγές στο σώμα, εάν δεν μπορείτε να ασκηθείτε
  • Η σκέψη της μη άσκησης σας κάνει να νιώθετε άγχος
  • Νιώθετε ένοχοι αν χάσετε ή δεν ολοκληρώσετε μια προπόνηση

Πηγή