Πετρέλαιο: Σοκ για τις τιμές φέρνουν οι πρώτες 100 μέρες του πολέμου

0
58
Οι τιμές βρίσκονται ξανά κοντά στα υψηλότερα επίπεδα.

Eκατό μέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το πετρέλαιο έχει πλέον φτάσει στα ύψη συμπαρασύροντας μαζί του και τις τιμές όλων των υγρών καυσίμων, από την αμόλυβδη μέχρι το ντίζελ, προκαλώντας ευρύ ντόμινο ανατιμήσεων. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς, αν όχι τον βασικότερο, παράγοντα που έχει μέσα στις 100 αυτές ημέρες εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο σε επίπεδα που είχαν να κάνουν την εμφάνισή τους από τη δεύτερη Πετρελαϊκή Κρίση του 1979.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχουν καταγράψει άνοδο 12,5% στην αγορά του Λονδίνου και πάνω από 17% στη Νέα Υόρκη, καθώς τα απανωτά εμπάργκο προς το παρόν φαίνεται να ευνοούν μόνο τις παραγωγές χώρες που βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν ζεστό χρήμα.

Kοντά στα υψηλότερα της 9ης Μαρτίου

Πλέον οι τιμές βρίσκονται ξανά κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στις 9 Μαρτίου, στα 125 δολάρια το βαρέλι, απειλώντας τόσο τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας όσο και –πιο πρακτικά- τις τσέπες των νοικοκυριών που βλέπουν να ξεκινά από εκεί μπαράζ ανατιμήσεων και σε άλλα προϊόντα.

Από το ξέσπασμα του πολέμου και μετά το σοκ των πρώτων ημερών οι αυξήσεις στο πετρέλαιο μπρεντ είχαν πλησιάσει στις 9 Μαρτίου το 17% και στο αμερικανικό αργό το 17,8%. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα το πετρέλαιο λόγω του πολέμου είναι πιο ακριβό κατά 36%.

Οι τιμές έκαναν νέο άλμα αυτή την εβδομάδα όταν ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε νέο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο κάνοντας χώρες όπως η Σαουδική Αραβία αλλά και η Ρωσία να εισπράττουν ακόμη περισσότερα για τις ποσότητες που πουλάνε σε όλο τον κόσμο.

Επωφελείται η Ρωσία

Είναι ενδεικτικό ότι από την επεξεργασία οικονομικών στοιχείων που έκανε το Bloomberg προκύπτει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επωφελείται σημαντικά από την κατάσταση εις βάρος των περισσότερων άλλων χωρών και ιδιαίτερα όσων είναι αναγκασμένες να εισάγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Ρωσία ευνοείται από εισροές μετρητών που φτάνουν τα 800 εκατ. δολάρια την ημέρα  μόνο από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ακόμη και την ώρα που ορισμένες χώρες σταματούν σταδιακά τις αγορές ενέργειας από τη Ρωσία, τα έσοδα της χώρας αυτής από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι περίπου 285 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics. Πρόκειται για αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2021.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλη η κατάσταση με τις κυρώσεις και τις αντιδράσεις γενικότερη στην πολιτική της Μόσχας δεν προβληματίζει τη Ρωσία, αλλά τουλάχιστον προς το παρόν τα έσοδα για τη χώρα και τους άλλους πετρελαιοπαραγωγούς παραμένουν μεγάλα.

Διακυμάνσεις λόγω ΟΠΕΚ

Τα παιχνίδια που κάνει, ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με την παραγωγή συνεχίζουν να προκαλούν έντονες διακυμάνσεις στις τιμές. Η προσδοκία πριν τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη ότι η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού θα καλύψουν εκείνες τυχόν μείωση της παραγωγής από τη Ρωσία ήταν και ο βασικός λόγος που στα τέλη αυτής της εβδομάδας οι τιμές υποχώρησαν από τα 120 στα 113 περίπου δολάρια το βαρέλι.

Όμως οι προκλήσεις μετά από 100 μέρες πολέμου εξακολουθούν να υπάρχουν με μεγάλους οίκους όπως η JPMorgan και όχι μόνο να φοβούνται άλμα στις τιμές ακόμη και στα επίπεδα των 150 δολαρίων.

Πηγή