Πλεύρης: Εξετάζουμε τη διαγραφή προστίμων στους άνω των 60 που τελικά εμβολιάστηκαν

0
63

Τι είπε ο υπουργός Υγείας για τον προσωπικό γιατρό, τα επικαιροποιημένα εμβόλια και την παραλλαγή «Κένταυρος»

 
«Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο της διαγραφής των προστίμων στους πολίτες άνω των 60 ετών που τελικά  εμβολιάστηκαν, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρηςστην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε και για τον προσωπικό γιατρό, τα νέα εμβόλια αλλά και την παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊου«Κένταυρος».

 
Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στην επιτυχία του προγράμματος «Προσωπικός Ιατρός» που έχει ήδη εγγεγραμμένους 3.200 γιατρούς και όταν φτάσει στο 100% θα είναι αναγακαίοι περίπου 1.600 γιατροί ακόμη.

Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.130.000 εγγραφές στον προσωπικό γιατρό, με το πρόβλημα των περιορισμένων επιλογών να υπάρχει στη Αττική και σε άλλες στοχευμένες περιοχές. «Στην Αττική μπορεί να εγγραφει το 50% του γιατρού, άρα χρειάζονται περισσότεροι εγγεγραμμένοι ιατροί», ανέφερε ακόμη.
 
 
Ο Θάνος Πλεύρης διευκρινίζει ότι «για τη συνταγογράφηση και για να μην υπάρξει επιβάρυνση στη συμμετοχή, αρκεί να έχει εγγραφεί κάποιος σε προσωπικό γιατρό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μόνο ο συγκεκριμένος γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί».

Όπως αναφέρει, «προσαρμοζόμαστε καθώς, υπάρχει ελευθερία κινήσεων στον πολίτη. Η πολιτεία εξασφαλίζει δωρεάν γιατρό σε όλους. Η μόνη υποχρέωση είναι η εγγραφή. Όπως κινείται ο θεσμός σε 40 ημέρες, δε θα χρειαστεί να επιβληθεί κάποια κύρωση».

Εμβολιασμοί με επικαιροποιημένα εμβόλια

 
Σχετικά με τα νέα εμβόλια, ο υπουργός ανέφερε: «Οι οδηγίες αυτές είναι επιστημονικές που δεν βασίζεται σε κάποια επιτροπή εμβολιασμού».

Οι άνω των 60 και ευάλωτες ηλικιακές ομάδες έχουν σύσταση για να κάνουν το νέο εμβόλιο ενώ η ηλικιακή ομάδα 30-60, έχει τη δυνατότητα να κάνει το νέο εμβόλιο, σε συννενόηση με τον γιατρό. Η δόση με το νέο εμβόλιο μπορεί να γίνει στο τρίμηνο από την προηγούμενη δόση.

Σχετικά με την επικαιροποίηση, ο υπουργός ανέφερε πως «Όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, Τα επικαιροποιημένα, παρέζουν κάλυψη όχι μόνο από τη βαριά νόσηση, αλλά προστατεύουν ως ένα κομμάτι και προς τη μόλυνση».

Ακόμη αναφέρθηκε και στους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή και είπε πως: «Θα επιθυμούσα τα άτομα που δεν εμβολιάζονται γιατί δεν πιστεύουν στην επιστήμη, να μην παρέμεναν στο Εθνικό σύστημα Υγείας, όμως η γραμμή που ακολουθούμε είναι να επαναξιολογούμε σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας».

Τέλος, σχετικά με την μετάλλαξη «Κένταυρος», ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι  είναι μια παραλλαγή της Όμικρον και όσο είμαστε στην παραλλαγή Όμικρον δεν υπάρχει πρόβλημα.