Πολυτεχνείο 2020: «Αστακός» η Αθήνα με 5.000 αστυνομικούς στους δρόμους

0
46

Στους δρόμους βρίσκονται από το πρωί 5.000 αστυνομικοί, με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο επιχειρησιακό σχέδιο μετά από την απόφαση να μη γίνουν συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο. 

 

Κλειστοί θα παραμείνουν αρκετοί σταθμοί του Μετρό ενώ θα πραγματοποιούνται αυστηροί προέλεγχοι σε μετρό αλλά και κύριους οδικούς κόμβους της Αθήνας.

Σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν στη Κατεχάκη, υψηλόβαθμων αξιωματικών με τη συμμετοχή και της πολιτικής ηγεσίας, αποφασίστηκε να απλωθεί ένα δίχτυ σε όλη την Αθήνα από μικρές ευέλικτες ομάδες αστυνομικών που θα κάνουν εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους και θα σταματούν άτομα που θα κατευθύνονται προς τα σημεία που υπάρχουν καλέσματα για συγκέντρωση και πορεία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι φέτος δεν θα δούμε κλειστούς δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο ή γύρω από την αμερικανική πρεσβεία και μάλιστα η κυκλοφορία θα διακοπεί μόνο για λίγο μπροστά από το ίδρυμα στη Πατησίων, όταν θα φτάσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί για να καταθέσουν στεφάνι.

Στα σημεία όπου πρόεδροι και αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα βρίσκεται ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.

 

Το σχέδιο πάντως της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει κλιμάκωση της αντίδρασης σε άτομα που θα έχουν συγκεντρωθεί.

Έτσι, αρχικά ο διαμεσολαβητής αστυνομικός θα ενημερώνει με ηχητικά μηνύματα ότι απαγορεύεται για λόγους δημόσιας υγείας η συνάθροιση. Εάν τα άτομα παραμένουν συγκεντρωμένα τότε θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και αν ούτε και τότε τα άτομα απομακρύνονται, θα γίνονται προσαγωγές.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προβλέψει να υπάρξει και κλιμάκωση στην εμφάνιση των αστυνομικών δυνάμεων. Αρχικά θα αναλαμβάνουν ρόλο αστυνομικοί των τμημάτων, μετά θα ακολουθούν δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της ΔΡΑΣΗ και αν τα πράγματα επιμένουν τότε και μόνο θα εμφανιστούν διμοιρίες των ΜΑΤ.

Η συγκεκριμένη επιχειρησιακή τακτική θα εφαρμοστεί σε όλες τις πόλεις που έχουν γίνει καλέσματα για συγκέντρωση, ενώ στην Αθήνα η αστυνομία θα βρίσκεται σε συγκεκριμένες πλατείες και σημεία που αποτελούσαν χώρο συγκέντρωσης τα προηγούμενα χρόνια, από πολύ νωρίς το πρωί.

Την ίδια ώρα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα βρίσκονται κάτω από αστυνομικό κλοιό ενώ ελικόπτερο και drone θα δίνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης αττικής.

 

Πηγή