Προειδοποιήσεις ειδικών για τις νέες παραλλαγές και την αύξηση κρουσμάτων: «Έως και 20.000 μέχρι 10 Ιουλίου»

0
45

Ματίνα Παγώνη και Γκίκας Μαγιορκίνης σχολιάζουν την αύξηση των κρουσμάτων.

Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι αυτές που κυριαρχούν σε περιοχές της χώρας αυτό το διάστημα και οι ειδικοί προειδοποιούν πως ειδικά η Ο4 είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως τα περιστατικά που εξετάζονται αυτό το διάστημα εμφανίζουν «λίγο πιο βαριά κατάσταση».

«Ο κόσμος έχει φοβηθεί και αμέσως επικοινωνεί με τον γιατρό του» επεσήμανε η ίδια.

Όσον αφορά στο πού εντοπίζονται οι παραλλαγές αυτές, σημείωσε πως εντοπίζονται, κυρίως, στην Αττική και στην Κρήτη. 

Ερωτώμενη εάν αυτές έχουν τη δυνατότητα να «διαφύγουν» του εμβολίου και να οδηγήσουν σε επαναλοιμώξεις, απάντησε: «Ναι, φυσικά». 

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η κα Παγώνη επεσήμανε πως πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες για να δούμε εάν θα υπάρχει «αποτύπωμα» στα νοσοκομεία. 

«Σημασία έχει να δούμε τις νοσηλείες αυτή και την επόμενη εβδομάδα. Μας ενδιαφέρει να δούμε αν θα πιεστεί το σύστημα Υγείας» είπε, ειδικότερα. 

Έκανε, όμως, λόγο για «νέο κύμα» το οποίο «ήρθε νωρίτερα, όπως έγινε και με τη Δέλτα». 

Τέλος, η κα Παγώνη εμφανίστηκε επικριτική όσον αφορά στην αφαίρεση της μάσκας, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να τις κρατήσουμε έως και τις 10 Ιουλίου. 

Μαγιορκίνης: «Ταβάνι» τα 20.000 κρούσματα

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μίλησε στο Mega, επεσήμανε πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με την αφαίρεση της μάσκας.

«Η αύξηση των κρουσμάτων και μολύνσεων που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη, δεν έχει σχέση με τη χρήση της μάσκας, μέτρο που έχει αρθεί στην Ευρώπη εδώ και πάρα πολλούς μήνες» είπε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση οφείλεται στις δύο νέες υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5. 

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η άνοδος» ζήτησε και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει ενδεχόμενο να φτάσουμε σε σημείο lockdown, αυτό έχει αποκλειστεί». 

Τέλος, ερωτώμενος για το πού θα φτάσουν τα κρούσματα, σημείωσε πως το «ταβάνι» θα είναι «γύρω στα 20.000 κρούσματα, δεν θα τα ξεπεράσουμε». Εκτίμησε πως αυτά τα νούμερα θα καταγραφούν έως τις 10 Ιουλίου.

Πηγή