Πωλείται η ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ

0
144

Κοντά στην απόκτηση της βιομηχανίας σοκολάτας ΙΟΝ βρίσκεται κατά πληροφορίες ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την επικεφαλής της ΙΟΝ, Τίνα Κωτσιοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Κωτσιοπούλου μαζί με ακόμη ένα μέλος της οικογένειας συμφώνησαν να προχωρήσουν στην πώληση έως του 75% της εταιρείας στον κ. Θεοδωρόπουλο και ομάδα επιχειρηματιών. Εάν κλείσει το deal, θα πρόκειται για μια μεγάλη εξαγορά, καθώς η εταιρεία, το 2020, είχε τζίρο 119 εκατ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 145 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 11,9 εκατ. ευρώ, εργοστάσια σε Αθήνα, Αρτα και Σόφια και απασχολεί περίπου 950 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρόπολος έχει στα χέρια του την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, συμμετέχει με 21% στη ΜΕΒΓΑΛ, διατηρεί τον έλεγχο σε μονάδα υδροπονικής ντομάτας στη Δράμα, ενώ πρόσφατα απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί.

ΙΟΝ: Μια ελληνική εταιρεία με μεγάλη ιστορία

Η ιστορία της ΙΟΝ  ξεκινά στο Νέο Φάληρο, στην οδό Πειραιώς. Εκεί, μία ομάδα μετόχων έχουν ως όνειρο να γίνουν σοκολατοποιοί και όπως δείχνει η ιστορία τους καταφέρνουν να χαράξουν έναν δρόμο γεμάτο γεύση σοκολάτος. Με σήμα το ευωδιαστό «ίον» (μενεξές) – από όπου πήρε το όνομά της – και πολλή όρεξη, γεννιέται η ΙΟΝ.

Το πρώτο καταστατικό δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930 και ένα ταξίδι ξεκινά. Σήμερα, η έδρα της βρίσκεται ακόμη εκεί όπου όλα ξεκίνησαν!

17 χρόνια αργότερα, δημιουργείται η ΙΟΝ Αμυγδάλου, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της ΙΟΝ αλλά και πολλών από εμάς. Το 1975, ανοίγει μία νέα σελίδα, με τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της ΙΟΝ στην Άρτα. Εκεί, ξεκινά η γραμμή παραγωγής γκοφρέτας, ενώ ένα χρόνο μετά ο κόσμος γνωρίζει την πράσινη Noisetta. Τα χρόνια περνούν και η ΙΟΝ γεννά λαχταριστές ιδέες και το όραμα όλο και μεγαλώνει.

Η ΙΟΝ ανοίγει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στο εξωτερικό και γίνεται μία ελληνική σοκολατοβιομηχανία με διεθνή πορεία. Έναν χρόνο μετά, η Mabel μπαίνει στην οικογένεια της ΙΟΝ με τις εορταστικές της λιχουδιές – χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές.

Σήμερα, η ΙΟΝ, μία επιχείρηση 100% ελληνική εξελίσσεται. Με τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, με περίπου 950 εργαζομένους και με κύκλο εργασιών πάνω από 110 εκ. ευρώ ετησίως, η ΙΟΝ κατατάσσεται στις 60 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες. 

Πηγή