Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη ματώνει, αλλά δεν παραδίδεται

0
52
Απορρίφθηκε το τελεσίγραφο της Μόσχας, ενώ ο ρωσικός στρατός βαλτώνει έξω από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.

«Το τμήμα της Μαριούπολης που ελέγχεται πλέον από τις ρωσικές δυνάμεις και καταφέραμε να επισκεφθούμε την Κυριακή είναι μια απόκοσμη ερημιά που παραπέμπει σε Αποκάλυψη. Αρκετά πτώματα κείτονταν στον δρόμο, τυλιγμένα σε κουβέρτες. Τα παράθυρα είχαν εκτιναχθεί από τα γύρω οικοδομικά συγκροτήματα και οι τοίχοι ήταν μαυρισμέ-νοι από τον καπνό. Ανθρωποι που είχαν βγει από τα υπόγεια κάθονταν σε πάγκους, ανάμεσα στα συντρίμμια, αγκαλιασμένοι για να ζεσταθούν κάτω από τα πανωφόρια τους. Κάμποσοι άντρες άνοιγαν τάφους στην άκρη του δρόμου…»

Με αυτά τα λόγια περιέγραφαν την κατάσταση στο μαρτυρικό λιμάνι της Αζοφικής, που πολιορκείται καταιγιστικά από τον ρωσικό στρατό και την πολιτοφυλακή των ρωσόφωνων αυτονομιστών, οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters, που κατάφεραν για πρώτη φορά να διεισδύσουν σ’ αυτή την κρίσιμη εμπόλεμη ζώνη. Ο ρωσικός στρατός είχε εκδώσει τελεσίγραφο, καλώντας τους υπερασπιστές της Μαριούπολης να παραδοθούν μέχρι τις 5 τα χαράματα της Δευτέρας, λέγοντας ότι όσοι το πράξουν θα μπορέσουν να διαφύγουν και απειλώντας όσους δεν συμμορφωθούν ότι θα περάσουν από ειδικά στρατοδικεία.

Ωστόσο, το Κίεβο απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο, κάτι που προοιωνίζεται ακόμη εφιαλτικότερη κλιμάκωση των επιχειρήσεων. «Δεν μπορεί να υπάρξει θέμα παράδοσης, κατάθεσης των όπλων στη Μαριούπολη», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ολέξι Ρέζνικοφ, εξύμνησε τους «ηρωικούς υπερασπιστές» της πόλης, οι οποίοι καθηλώνουν τον ρωσικό στρατό, δίνοντας ανάσα στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. «Σήμερα η Μαριούπολη σώζει το Κίεβο, το Ντνίπρο και την Οδησσό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τις δυσκολίες κατάληψης της πόλης αναγνώρισε και ο ηγέτης των ρωσόφωνων του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν. «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι σε δύο-τρεις μέρες ή έστω και μία εβδομάδα θα κλείσουν το ζήτημα. Δυστυχώς όχι, η πόλη είναι μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά.

Καθώς ο ρωσικός στρατός, παρά τις εδαφικές προωθήσεις του στον νότο και στα ανατολικά, έχει αποτύχει να καταλάβει έστω και μία από τις δέκα μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις ύστερα από 25 ημέρες πολέμου, η ηγεσία του στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε εξ αποστάσεως βομβαρδισμούς, που απειλούν να αυξήσουν κατά πολύ τις απώλειες στις γραμμές των αμάχων. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, τουλάχιστον 925 Ουκρανοί είχαν σκοτωθεί και περίπου 1.500 τραυματιστεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις από τα 44 εκατομμύρια πολιτών της χώρας είχε ξεριζωθεί από το σπίτι του – είτε ως πρόσφυγας στο εξωτερικό είτε ως εσωτερικά εκτοπισμένος.

Με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και πυροβολισμούς αντιμετώπισαν τα ρωσικά στρατεύματα νέα διαδήλωση πολιτών στην κατεχόμενη Χερσώνα.

Στο Κίεβο, όπου ο βασικός κορμός των ρωσικών στρατευμάτων παραμένει καθηλωμένος γύρω στα 25 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της πόλης, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από νυχτερινό βομβαρδισμό μεγάλου εμπορικού κέντρου στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Ποντίλ. Οι σωροί των ερειπίων και τα καμένα αυτοκίνητα από το πάρκινγκ του βομβαρδισμένου κέντρου μαρτυρούσαν την έκταση της καταστροφής. Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν διαρροή αμμωνίας ύστερα από βομβαρδισμό χημικού εργοστασίου στα περίχωρα της ανατολικής πόλης Σούμι. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ έκανε λόγο για «σχεδιασμένη προβοκάτσια», με στόχο να κατηγορηθεί η Ρωσία για χρήση χημικών.

Το πρώτο της πλήγμα από αέρος δέχθηκε χθες η Οδησσός, ενώ στη Χερσώνα, τη μεγαλύτερη πόλη που έχουν καταλάβει μέχρι στιγμής οι εισβολείς, ρωσικά στρατεύματα κατέφυγαν σε χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και πυροβολισμούς προκειμένου να αναχαιτίσουν μία ακόμη διαδήλωση πολιτών εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

Ο Μπάιντεν στην Πολωνία

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Τζο Μπάιντεν φθάνει αύριο στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν σε επίπεδο ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και Ομάδας των Επτά για την απάντηση της Δύσης στη ρωσική εισβολή. Το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στην Πολωνία, αλλά όχι και στην Ουκρανία, όπως διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος. Στη Μόσχα, το υπουργείο Αμυνας κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζον Σάλιβαν για τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπάιντεν με τις οποίες χαρακτήριζε τον Ρώσο ομόλογό του «εγκληματία πολέμου». Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι παρόμοιες δηλώσεις «φέρουν τις ρωσο- αμερικανικές σχέσεις στο χείλος της ρήξης».

Πηγή